ENERGIZIRAJTE SE

Kako se napuniti energijom i preživjeti sivilo

13.01.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Većina ljudi diže se dok je još mrak i vraća se s posla po mraku. Sivilo, kiša i hladno vrijeme te nedostatak sunca utječu na raspoloženje, energiju i volju za radom

Manjak energije ometa u svakodnevnim aktivnostima, pa čak i nužne obveze jedva izvršavate. Osim vremena koje posebno u ovim tmurnim danima negativno utječe na raspoloženje, energije nam nedostaje i zbog brzog ritma života koji ostavlja malo vremena za odmor i uživanje s najbližima. Nakon što pohvataju sve konce, kućanske i poslovne obveze, većina nas se osjeća smoždeno i iscrpljeno, a neki čak i depresivno.

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta kako obnoviti energiju

Okružite se dragim slikama
Kako bi vam radni dan prošao brže, okružite se slikama dragih ljudi: na screen stavite dragu fotografiju s ljetovanja, zimovanja ili pak u mali okvir sliku djeteta. Pogled na lica najbližih obasjat će vam dan bar nakratko.

Budite hrabri i oblačite vedrije boje
Oblačite vedrije boje
Zimskom sivilu i hladnoći suprotstavite se veselim bojama. Ne morate od glave do pete biti u žutom, crvenom ili zelenom, ali jedan šareni kišobran bit će vaše 'sunce' dok hodate sivim ulicama.

Pojedite kvalitetan doručak
Ispred vas je prekrcan dan pun poslovnih obveza, šopinga za najmilije, spremanja. Kako biste taj teret mogli lakše iznijeti, važno je ne preskakati doručak. Započnite dan kvalitetnim doručkom, koji će vam dati energiju da izdržite do ručka.

Energiju podižite zdravim grickalicama
Zaboravite na čokoladice, koje će vam samo na kratko podignuti energiju, nakon čega ćete vrlo brzo trebati novu dozu šećera. Odlučite se za hranu koja podiže nivo energije te duže vrijeme izgara pa ćete se osjećati sitima. Dobar izbor su orašasti plodovi, sjemenke, voće.

Riješite se toksina
Zlatno pravilo o osam čaša vode dnevno vrijedi uvijek ponavljati. Voda ispire toksine i osvježava. Detoksikaciju organizma možete napraviti i jednodnevnim postom za vrijeme kojeg ćete samo jesti voće, povrće i piti vodu. Očistit ćete organizam i osjećati se poletnije i lakše.

Uspravno sjedite
Pogrbljeno hodanje nije samo estetski već i zdravstveni problem. Naime, sjedeći pogrbljeno tijelo ne može udahnuti dovoljno kisika, pa mu oduzimate dio energije. Dok sjedite pazite da vam brada bude isturena, a leđa uspravna.

Vježbom povećajte energiju
Vježba oslobađa vaše tijelo. Razbuđuje ga i daje mu energiju. Ujutro trčite i radite aerobik jer te vježbe podižu energiju, a vježbe istezanja ili jogu radite navečer. S vremena na vrijeme ustanite od kompjutera i protegnite noge i leđa. Vozite bicikl, pješačite.

Pijte magnezij
Manjak magnezija uzrokuje slabost, grčeve u mišićima, poremećaje rada srca, živčanu razdražljivost, glavobolju. Kako biste ga osigurali svom tijelu, jedite namirnice poput orašastog voća, sjemenki, banana, smeđe riže i žitarica te lisnatog zelenog povrća.