MALI TRIKOVI

Kako savršeno ispohati piletinu baš svaki put

05.08.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Nije problem napraviti pohanu piletinu, no zaista dobra hrskava i sočna pohana piletina ipak zahtijeva malo više truda i ponešto iskustva. Uz pomoć nekoliko sljedećih trikova i vi možete baš svaki put pripremiti piletinu kojoj će malo tko moći odoljeti

Odaberite pile koje nema više od kilogram i pol jer sve veće od toga nije namijenjeno prženju.

Kako biste bili sigurni da se pileća prsa neće prekuhati i postati suha, najbolje ih je rasjeći na tri dijela. A da bi piletina bila sočna, posolite je večer ili barem dva sata prije prženja.

Nemojte pohati piletinu istog trenutka kad ste je izvadili iz hladnjaka. Ako hladnu piletinu stavite u vruće ulje temperatura ulja će pasti i piletina se neće jednakomjerno ispržiti, a možete i zaboraviti na slasnu hrskavu koricu. Meso svakako mora odležati na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Najsočniju piletinu dobit ćete ako je marinirate minimalno četiri sata u mlaćenici u koju ste stavili omiljene začine.

Ne možete pohati piletinu bez brašna jer joj to daje hrskavost dok u isto vrijeme osigurava zadržavanje sokova u mesu. Idealno bi bilo marinirati piletinu u mlaćenici, no ako to i preskočite, sljedeća tri koraka nipošto ne smijete. Prvi dobro uvaljajte piletinu u brašno, a zatim u razmućena jaja i/ili mlaćenicu, te ponovo u brašno. Nemojte se na kraju truditi otresti višak brašna jer on osigurava čvršći i hrskaviji omotač oko mesa, zbog čega će pržena piletina biti sočnija i hrskavija. Umjesto brašna u trećem koraku često upotrebljavamo krušne mrvice, ali ako želite pohanu piletinu s hrskavom koricom na američki način, onda svakako mrvice zamijenite brašnom.

No ako nikako ne možete zamisliti pohanu piletinu bez mrvica, možete se malo poigrati i varijacijama na tu temu te u njih dodati malo naribanog parmezana za delikatniji okus ili pak pahuljice cornflakesa zbog kojih će biti fino hrskava.

Nije vam potrebna friteza da biste dobili dobru pohanu piletinu. Kvalitetna teža tava je sasvim dovoljna. Ulijte barem dva i pol centimetra dubok sloj ulja u kojem ćete pržiti meso.

Nikad nemojte koristiti maslinovo ulje za prženje jer ono ima nisku točku dimljenja, a riskirate ne samo da zadimite kuću, već i da piletina poprimi kiselkasti okus zbog promjena koje nastaju u maslinovom ulju na visokim temperaturama. Radije odaberite neutralno biljno ulje ili ono uljane repice.

Hvataljkama za kuhanje okrenite piletinu nekoliko puta dok ne poprimi jednakomjernu zlatnu boju. No pazite na temperaturu ulja jer ako je ulje prevruće, vanjski sloj će jako brzo izgorjeti dok će meso unutra ostati sirovo. Jedna od češćih grešaka koje radimo je i pretrpavanje tave uslijed kojeg dolazi do pada temperature ulja, što produljuje vrijeme prženja.

Stavljate li piletinu nakon prženja da se ocijedi na papirnatim ručnicima? Radite veliku grešku. Naravno da je potrebno ocijediti višak masnoće, ali ne tako da meso direktno stavite na papir jer ono više neće hrskavo, već gnjecavo. Umjesto toga stavite komade mesa na žičani ocjeđivač ispod kojeg ste stavili papir. Držite ga tako barem deset minuta da se ocijedi i dovoljno ohladi kako biste ga mogli jesti bez straha da se opečete.

Još jedan od super načina da ocijedite višak ulja je da prženu piletinu stavite na žičanu prečku u pećnici na 160 stupnjeva na dvije, tri minute. Višak ulja će se ocijediti u posudu koju ste stavili ispod prečke, a piletina će ostati hrskava.