SLATKE BRIGE

Kako pripremiti prvoškolca za školu

30.08.2013 u 06:43

Bionic
Reading

Polazak u školu uzbuđenje je i za roditelje i za djecu jer se mališani odvajaju od obitelji te započinju novo, veliko poglavlje u malim životima

Roditeljima polazak djeteta u školu ponekad teže pada nego djeci jer su i sami možda imali loša iskustva te brinu kako će se dijete uklopiti u novo društvo, uhvatiti ukoštac s novim radnim navikama i općenito novim životnim rasporedom.

Budući da je djeci u toj dobi već jako bitno što misle ostali klinci, dogovorite s djecom prijatelja koja idu u školu da opišu pozitivna iskustva i slobodno ispričajte svoja s nekim smiješnim anegdotama. Nikako nemojte dijete plašiti rečenicama da je sada igra gotova, da će odsada puno raditi i učiti jer ćete ga opteretiti prije nego je i sjelo u školsku klupu.

'Nemoguće je da roditelj sakrije svoje strahove oko polaska u školu. Dijete će osjetiti i vidjeti da se brinete. Roditeljski strahovi mogu dodatno zakomplicirati djetetovu prilagodbu na školu i zbog toga je važno da konkretno kažete svojem djetetu čega vas je strah i zašto, kako bi dijete bilo u stanju vaše strahove odvojiti od svojih. Usmjerite se na strahove i očekivanja od škole koje ima vaš prvoškolac i posvetite se njima jer su oni u ovom trenutku za njega važniji. Na svojim strahovima od separacije i konačnog osamostaljivanja vašeg djeteta je važno da poradite vi sami, uz pomoć prijatelja ili stručne pomoći. Vodite računa da svoje strahove ne uvalite u krilo djeteta', savjetuje roditeljima Jelena Matić Zbiljski, diplomirana socijalna radnica i savjetovateljica.

Kako komunicirati i poticati dijete prvih tjedana škole

Koliko god razgovorali s djetetom i pripremali ga na nove izazove početkom škole, ono će samo stjecati iskustva i doživljavati nove situacije tijekom prvih tjedana te donositi zaključke koji neće uvijek biti pozitivni. Različita djeca različito reagiraju, a svako je dijete mali individualac kojeg vi sami najbolje i poznajete. Normalno je da dijete prolazi kroz period prilagodbe. Zamislite sebe na novom radnom mjestu i među novim ljudima koje ne poznajete.

Stoga ga svakodnevno pitajte kako je prošao dan, što su radili u razredu, čega su se igrali…

Tijekom prvog razreda dijete će i dalje puno će učiti uz igru. Kada vam se požali, pustite ga da svojim riječima objasni što se dogodilo. Djeca često pri susretu s prvim problemima zaključe da više ne žele ići u školu, a roditelji se osjećaju loše. Kada se problem pojavi, strpljivo slušajte što se to zapravo događa i potaknite dijete da samo pronađe na koje još načine, osim klasične odluke da više ne želi u školu, može riješiti svoju trenutnu poteškoću. Matić Zbiljski naglašava da u takvim situacijama puno roditelja upadne u zamku i sami rješavaju probleme svojeg djeteta, a time su svi dugoročno na gubitku.

Stjecanje radnih navika

Većina roditelja brine i hoće li dijete biti sposobno svladati gradivo, biti odgovorno prema izvršavanju zadataka i imati dobre ocjene. Dijete treba pustiti da se samo snađe u svojoj razrednoj sredini. Za prvoškolce je tijekom prvog polugodišta puno važnije prilagoditi se učiteljici i svojim vršnjacima u razredu nego stjecati radne navike. Upravo zbog toga tijekom prvog polugodišta postoje samo opisne ocjene. Slušajte svoga đaka i podržavajte ga unutar pravila koja vrijede u razredu. Važno je da s učiteljima već na prvim informacijama uspostavite odnos partnerstva jer o tome ovisi školski uspjeh vašeg djeteta i njegov interes za školovanje.