KUTAK ZA CURE

Kako preživjeti PMS

11.07.2011 u 10:41

Bionic
Reading

U 'onim danima' u mjesecu smo razdražljive, svadljive, osjećamo se napuhnuto, a tu su i neugodni grčevi u trbuhu, bol u leđima, glavobolja i opća bezvoljnost. No prisjetili smo se nekoliko efikasnih savjeta koji bi ti mogli pomoći da prebrodiš PMS tegobe

Čak oko 90 posto pripadnica ljepšega spola svakoga mjeseca osjeća manje ili veće tegobe izazvane predmenstrualnim sindromom. PMS se javlja u posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa, a može trajati od dva do deset dana. Iako su simptomi individualni, poznato je da PMS karakteriziraju anksioznost, tuga, depresija, promjene raspoloženja, nesanica ili prevelika potreba za spavanjem, umor, letargija, smanjeni libido, slabija koncentracija, vrtoglavica, želja za određenom hranom, poteškoće u koordinaciji, glavobolja, bol u trbuhu i prsima te osjećaj nadutosti.


Slatkiše zamijeni voćem
Slatko i slano su out

Iako se u danima PMS-a javlja pojačana želja za slanim i slatkim, upravo takve namirnice treba izbaciti iz prehrane. Slana hrana izaziva nakupljanje tekućine, a time i osjećaj nadutosti i osjetljivosti te je stoga treba izbjegavati. Simptome dodatno pogoršavaju i slatkiši, umjesto kojih se savjetuje uzimanje voća i povrća, voćnih jogurta, a preporučuje se i suho voće.

Izbjegavaj pušenje

Naravno, pušenje je nepoželjna navika, no ako ne možeš bez cigareta trebaš znati da su mnoga istraživanja pokazala da kako se cigarete dovode u direktnu vezu s simptomima  PMS-a poput akni, bolova u leđima i grudima (vjerojatno jer nikotin izaziva hormonski disbalans). Dakle, ako pušiš nastoj se što prije riješiti ove nezdrave navike.

Smanji unos slatkiša i ugljikohidrata

Iako smo u PMS-u itekako slabe na slatkiše ili namirnice u kojima ima puno ugljikohidrata stručnjaci ističu da treba biti oprezan s takvom hranom. Prema nekim istraživanjima previše slatkiša i ugljikohidrata pojačava grčeve pa stručnjaci savjetuju da se ove namirnice zamijene s npr. kruhom ili pecivima od cjelovitog brašna, a slatkiši – voćem.

Kalcij pomaže!

Stručnjaci se slažu da ne postoji univerzalni preparati koji pomaže u PMS-u no istraživanja su pokazala da je uzimanje tableta kalcija itekako pomaže. Naravno, treba ih uzimati s hranom kako bi se kalcij bolje apsorbirao.

Čaj

Iako ih možda i ne voliš previše, čajevi su odlično sredstvo u borbi protiv tegoba PMS-a. Posebno se to odnosi na zeleni čaj bez kofeina i kamilicu. Naime, oba čaja sadržavaju polifenole koji opuštaju mišiće maternice pa se smanjuju grčevi u donjem dijelu trbuha.

Još ponešto:

Svi smo u tim danima u mjesecu razdražljivi, imamo grčeve i neraspoloženi smo no ako primijetiš sljedeće simptome obavezno posjeti liječnika:

1.Menstrualni ciklus (krvarenje) traje dulje od tjedan dana.
2.Razmak između menstrualnih ciklusa je manje od tri tjedna ili više od šest tjedana.
3.Nemaš menstruaciju više od dva mjeseca.
4.Tvoji ciklusi su toliko bolni da ne možeš ići na nastavu.
5.Moraš mijenjati uložak ili tampon nakon sat vremena.