PAMETNO SPREMANJE

Kako pravilno čuvati hranu

24.02.2012 u 10:39

Bionic
Reading

U kupnju ne krećite bez popisa i gladni. Ne kupujte nešto samo zato što je na akciji kao ni velika pakiranja ako vam ne trebaju... Takve i slične savjete za uštede u kupnji namirnica već svi znaju. No, uštedi doprinosi i pametno spremanje, odnosno čuvanje hrane da što dulje ostane svježa i da je se što manje baca. Koliko je to važno, govore i podaci da se godišnje u svijetu pokvari čak 1,3 milijarde tona hrane!

Stručnjaci napominju kako je jaja najbolje čuvati u kutijama u kojima su i kupljene. Kartonske kutije služe kao zaštita da jaja ne bi upijala mirise. Suhi proizvodi poput tjestenine, brašna ili riže mogu dugo stajati u smočnici. Kako biste spriječili pojavu žižaka, u namirnice stavite lovorov list. Miris lovorova lista pomoći će da ih se riješite i u drugim proizvodima poput zobi, žitaricama...

Nutricionistica Darija Vranešić Bender preporučuje čuvanje hrane u maslinovu ulju

'Svježi začini, meso ili riba utopljeni u maslinovo ulje mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana. Odrezak ribe ili mesa na taj se način stabilizira, okus je bolji, kao i nutritivna vrijednost', ističe D. Vranešić Bender te napominje da su sušene rajčice jako skupe, a vrlo ih je jednostavno osušiti doma na suncu te pohraniti u maslinovo ulje.

Hrana koja se ne može pokvariti jest med.
Šećer u medu služi kao konzervans, a kiseline ga čuvaju od bakterija. Meso i mliječne proizvode dobro je staviti u prvi plan u hladnjaku jer imaju kratak rok trajanja i vjerojatnije je da ćete ih potrošiti ako su na vidljivom mjestu. Mlijeko i vrhnje preporučuje se čuvati na policama u hladnjaku, a ne u vratima jer vrata ne uspiju zadržati dovoljno hladnima proizvode zbog stalnog otvaranja. Ostaci hrane spremaju se u posebne posude, ali nije dobro natrpati hladnjak odjednom toplom hranom jer se temperatura može naglo dići, što može dovesti do kvarenja druge hrane.

Povrće

Povrća se često kupuje previše, a kvari se jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu na pola sata vratit ćete mu hrskavost.

Svježe bilje

Iako je bolje za pripremu hrane, uvijek ga se kupi previše pa se na kraju baca. Zamrznite svježe bilje i stavite u vreće pa ćete ga moći koristiti i do mjesec dana. Onoliko koliko vam je potrebno usitnite i otopite na vrućoj tavi.

Sir i vrhnje

Bakterije su krivac zašto se sir i vrhnje kvari. Pohranite ih naopako u hladnjaku jer će se stvoriti vakuum koji usporava rast bakterija te će trajati duže.