ZA ZDRAVU KOŽU

Kako odabrati pravu zaštitu od sunca

23.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Već znate da ni u ludilu ne izlazite na sunce bez zaštite. Za zdravu i lijepu kožu ovoga ljeta i dugo nakon ljeta proučite ova pravila

Koliko kreme trebam staviti?

Uvijek kada planirate biti na otvorenom nanesite kremu s najmanje faktorom zaštite 30 (45 za dodatno osiguranje) i ne štedite na zaštiti. Pravilo kaže da na tijelo trebate staviti količinu čašice za rakiju,a na lice jednu žličicu. No, dermatolozi savjetuju i obilnije količine. Nanosite zaštitu svaka dva sata, a češće ako se kupate. 

Postoje li kreme za sunčanje koje su dobre za masnu kožu?

Da. Potražite mineralne kreme bez ulja u lakom gelu ili tekućini. 'Mineralna kreme za sunčanje maskiraju crvenilo, a budući da reflektiraju UV zrake, pomažu da površina kože bude hladnija', tvrdi američka dermatologinja dr. Katie Rodan. Čistite kožu često jer ljetni prištići imaju više veze sa znojenjem nego s kremom za sunčanje.

Kreme za sunčanje u spreju nisu snažne kao losioni
Kako mogu znati jesam li stavila dovoljno zaštite u spreju?

Kreme za sunčanje u spreju nisu toliko snažne kao losioni, stoga nansite uvijek dva sloja svakih sat vremena.

Što trebam tražiti u zaštitnoj kremi ako imam osjetljivu kožu?

Dermatolozi preporučuju kreme za sunčanje na bazi mineralna ili kreme koje sadrže mikronizirani titan dioksid i/ili cink oksid, jer oni manje nadražuju osjetljivu kožu. Osim toga, najnovije kreme za sunčanje s mineralima daju blagu zaštitu ne ostavljajući bijeli trag.

Trebam li nanositi krema za sunčanje na usne?

Da. U prošlosti, nije bilo neobično da proizvodi za usne nemaju zaštitni faktor. Srećom, mnoge su kompanije povećale razinu zaštite u balzamima za usne. To je važno, jer je rak kože na donjoj usni posebno agresivan.

'Ovi karcinomi su opasni, jer je vjerojatno da će se širiti', upozorava dr. Jeremy Green, dermatolog iz Miamija. Potražite balzam s faktorom 30.

Kako da ostanem zaštićena dok vježbam?

Nanesite kremu s faktorom 30 na lice, vrat i prsa te na kritična područja, poput ramena, leđa i ruku. Ako plivate ili se puno znojite, odlučite se na vodootporne kreme.

Ne volim ponovno nanositi kremu. Pomažu li košulje dugih rukava na plaži?

'Većina pamučne odjeće nije zamjena za zaštitu od sunca', kaže dr. Rodan. 'U najboljem slučaju, daju zaštitu koja je ekvivalent faktora 8.

Što nositi u gradu u radnim danima?
Operite lice, stavite par kapi antioksidansa u serumu kako biste poboljšali svoju zaštitu i nanesite hidratantnu kremu ili toniranu kremu sa SPF-om 15 ili više, savjetuje Huffington Post