RAZIGRANE LJUBIMICE

Kako naučiti mačku da ne skače na kuhinjske elemente

07.06.2017 u 15:40

Bionic
Reading

Čak i one osobe čiji ljubimci nikad ne napuštaju dom nisu oduševljene kad nađu otiske mačjih šapica na kuhinjskim površinama. Srećom, mačke nije teško nagovoriti da to prestanu raditi

Mnogi vlasnici mačaka možda neće odmah priznati da njihove ljubimice rade štogod žele i kadgod žele, no ta je situacija češća nego rjeđa. To ne umanjuje nezadovoljstvo vlasnika kad ugledaju otiske šapica na kuhinjskim površinama, na kojima se vrši priprema hrane.

S obzirom na to da mačke šapama zakopavaju svoj izmet i hodaju po unutrašnjosti zahoda, uistinu nije preporučljivo dopustiti im da šeću po kuhinji.

Prva stvar koju morate saznati je zašto mačka voli neka mjesta u kuhinji. Hrana je često glavni razlog, no većina mačaka jednostavno voli povišena mjesta s kojih imaju dobar pogled na okolinu.

Jedno od najjednostavnijih rješenja je potpuno joj onemogućiti ulazak u kuhinju. Ako to nije moguće, drugo rješenje je pružiti alternativu koja nije u blizini kuhinjskih površina.

Danas već postoji cijeli niz stupova s mačjim krevetićima, platformama i zatvorenim kućicama koje istovremeno služe kao grebalice. Ako ste sam-svoj-majstor, možete za svoju mačku postaviti niz povezanih polica po stanu.

Ohrabrite je da koristi alternativu ostavljanjem igračaka i poslastica tamo gdje je želite. Tek kad ste joj pružili alternativu za njene loše kuhinjske navike možete početi s prijekorima kad je nađete u kuhinji. U tu svrhu prvo pokušajte sa strogim glasom i uskraćivanjem maženja i pažnje u kuhinji, a ako to ne upali, uvijek se možete poslužiti prskalicom punom vode (iako to nije idealno jer mačka uči da ne smije u kuhinju samo kad vas nema kod kuće).

Još jedan mogući način na koji odviknuti mačku od skakanja na kuhinjske površine ostavljanje je aluminijskih folija na njima (bez brige, to uglavnom ne traje dugo). Također je važno ne ostavljati nepojedenu hranu u kuhinji, kao i neoprano posuđe.

Danas već postoje i automatizirani uređaji koji ispuštaju zrak ili neugodan zvuk kad im mačka priđe, pa je i to jedna od mogućnosti.

Ukratko, važno je mački pružiti ono što želi, ali na drugom mjestu, te je zatim za to zainteresirati, pa na kraju obeshrabriti njene daljnje pokušaje hodanja po kuhinji.

Autor: YouTube