PONOSNI PAMETNJAKOVIĆ

Zašto bi šetlandski ovčar mogao biti za vas

01.06.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Vrlo energični i pametni psi, šetlandski ovčari vole trčati, skakati i lajati. Dovoljno su mali za stan, no njihova osobnost dovoljno je velika i za cijelu kuću

Aktivni su

Šetlandski ovčari vole puno aktivnosti. Zahtijevat će od svog vlasnika česte i duge šetnje, a neće se buniti ni ako moraju trčati i skakati.

Imaju odlične reflekse, no posljedica toga zna biti nešto jača reakcija na iznenađenja. Zato nisu idealni za obitelji s djecom ili bučna mjesta.

Pametni su

Šetlandski ovčari iznimno su pametni. Vole mentalne izazove možda čak i više od fizičkih.

Šetlandskom ovčaru nije lako samo mirno sjediti ili ležati – taj se pas voli igrati, a nema sretnijeg od njega ako mu razbibriga ima i strukturu. S obzirom na to da je ovčar, i sam će pokušati uvesti red u svoju okolinu.

Lako ih je dresirati

Šetlandski ovčari potpuno su koncentrirani na svog vlasnika, pa ih je prilično lako dresirati ako to čini netko sa smirenim glasom. Ti psi ne vole grube postupke i deranje.

Vole druge životinje

Iako znaju biti povučeni u blizini nepoznatih ljudi, šetlandski ovčari vole provoditi vrijeme s drugim životinjama. Bit će iznenađujuće strpljivi i pristojni prema drugim ljubimcima.

Obožavaju vlasnike

Šetlandski ovčari ne vole dugo biti sami. Ako nemaju što raditi, a sami su kod kuće, mogu početi raditi nered. Najčešći problem pritom je njihovo lajanje.

Dlaka

Valja dodati kako imaju lijepu dugu dlaku koja, naravno, zahtijeva redovito češljanje i četkanje. Vlasnici šetlandskih ovčara moraju se pripremiti na to da će imati puno dlake po stanu.

Zdravlje

Šetlandski ovčari, nažalost, skloni su raznim bolestima poput epilepsije, srčanim problemima, očnim bolestima te kožnim problemima, no uz pravilnu brigu mogu doživjeti u prosjeku između deset i 12 godina.