DOGAĐA SE

Zašto i najbolji psi ponekad grizu

31.05.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Psi su gotovo uvijek iskreni, a najčešće komuniciraju na jedini način na koji znaju – govorom tijela. Zato je važno da vlasnici nauče prepoznavati što njihovi ljubimci 'govore'

Čak i najbolji pas može ugristi ako ne razumijete što mu se događa u glavi i ne prepoznajete znakove da se situacija kreće u nepoželjnom smjeru.

Uzbuđeni psi imaju manjak kontrole

Kad pas postane iznimno uzbuđen zbog nečega što ga veseli, moguće je da izgubi kontrolu nad sobom i slučajno ugrize najbližu osobu ili životinju. Psi neposredno prije ili tijekom omiljene aktivnosti znaju pokazivati tu zaigranu agresiju, pa je važno da njihovi vlasnici to znaju prepoznati i spriječiti.

Najbolje je psa maknuti iz okruženja koje stimulira agresiju i pričekati da se malo smiri, te mu tek onda dozvoliti da nastavi.

Preusmjeravanje agresije

Ponekad se čak i psi uzrujaju, no ako ne mogu prići izvoru tih negativnih osjećaja, sljedeća osoba koja naiđe može postati slučajna žrtva nakupljene agresije. Na primjer, ako pas nešto promatra kroz prozor, vlasnik koji mu priđe mogao bi dobiti ugriz samo zato što mu se našao dovoljno blizu.

Vlasnici moraju naučiti prepoznati što kod njihovog psa uzrokuje želju za agresijom te spriječiti izlaganje takvim stvarima. Psi u dvorištu znaju trčati uz ogradu, režati i lajati na prolaznike, pa kad ih vlasnici pokušaju smiriti ili uhvatiti za ovratnik, može se dogoditi ugriz. Takvo ponašanje zahtijeva nagrađivanje smirenog ponašanja i dolaska na poziv kad ne postoje izvori stresa na istom mjestu na kojem ljubimac inače gubi kontrolu nad sobom. Nakon nekog vremena, pas bi trebao naučiti doći po poslasticu bez obzira na to prolazi li netko pokraj ograde ili ne.

Naravno, valja imati na umu da ova vježba psa trenira samo da se odazove vlasniku i priđe mu na normalan način (bez slučajnog ugriza). Pas će i dalje lajati i trčati uz ogradu kad god se s druge strane nađe prolaznik.

Pseće svađe

Kad se vlasnik nađe između svog ljubimca i drugog psa koji su već započeli tuču, šansa za ugriz puno je veća nego inače. Za razdvajanje pasa treba se koristiti glasni zvuk, sprej, voda ili bacanje nekog predmeta poput ruksaka ili komada odjeće između njih.

Jednom kad ste uspjeli prekinuti tuču, pozovite psa da vam priđe i zatim ga, ako je dovoljno miran, stavite na uzicu.

Razmaženost

U rijetkim slučajevima neke aktivnosti poput rezanja noktiju ili kupanja kod pasa mogu izazvati negativne emocije koje zatim dovedu do ugriza. Zato je važno od prvog dana kod pasa stvarati pozitivan odnos prema svim takvim uobičajenim aktivnostima.

Poslastice bi vlasniku uvijek trebale biti pri ruci kad želi da njegov ljubimac nešto prihvati kao dobru stvar – bilo da se radi o odlasku veterinaru ili nekoj drugoj djelomično neugodnoj aktivnosti.

U slučaju da pas već ima negativno iskustvo s nečim, a morate mu, na primjer, staviti kapi u oko ili raspetljati dlaku, pokušajte ga prevariti poslasticama na licu mjesta i budite strpljivi.

Kod veterinara

Odlasci veterinaru znaju biti vrlo stresni. Nikad nemojte svog psa pokušavati fizički obuzdati, već uvijek pokušajte smireni pristup uz nagrađivanje.

Vlasnikov odnos sa psom trebao bi uvijek biti nešto što ljubimca veseli jer je važno da se životinja može osloniti na svog čovjeka u svim nesigurnim situacijama. To će spriječiti nepoželjne događaje i ponašanje.

Ukratko, svakom se psu pod određenim okolnostima može dogoditi da izgubi kontrolu nad sobom. Na vlasniku je da izgradi dobar odnos pun povjerenja sa svojim ljubimcem i prepozna problem prije nego se išta zapravo dogodi.