50 SAVJETA ZA SEKSI TIJELO

Kako konačno zablistati u badiću

31.05.2012 u 08:35

Bionic
Reading

Vrijeme je da se dovedete svoje tijelo u formu i to vozeći u brzoj traci. Predlažemo kombinaciju prave hrane i pića i vježbanja i jamčimo da će se za vašim tijelom okretati glave

Ne postoji bolji motiv za sezonu kupaćih kostima od pripreme tijela za plažu. Naravno, sjajna pedikura i preplanulost može napravit čuda, ali neće puno pomoći da prikriju nezgodne izbočine koje će iskočiti izvan ruba bikinija. Slijedite

ove jednostavne korake kako biste ovog ljeta bili ultra seksi.

Ne zaboravite vlakna!
1. Vlakna nam pomažu da se osjećamo siti (zbog čega manje jedemo) i imamo redovitu stolicu. Obilno ga ima u hrani koje je istodobno bogata vitaminima i antioksidansima koji usporavaju proces starenja. Neka vaš cilj bude 25 do 35 grama vlakana dnevno.
2. Hrana bogata antioksidasima i vlaknima često je jako pigmentirana: špinat, rajčica, avokado, agrumi, bobičasto voće, lubenice samo su neki na popusu voća i povrća koje morate uključiti u svoj plan.
3. Započnite dan s doručkom od složenih ugljikohidrata i namirnica visoke količine vlakana. Pređite na integralni kruh i dodajte rajčicu, zelenu salatu, luk i mrkvu čime ćete lako dodati pet ili više grama vlakna svom sendviču. Povrtne superzvijezde su i šalica svježeg špinata (40 kalorija), jedna rajčica (25 kalorija) ili jedna šalica rotkvica (20 kalorija).
4. Grahorice i mahunarke su pune vlakana, osobito leća. Držite zdjelu kuhane leće u hladnjaku koju ćete začiniti preljevom za salatu.

Moć je u proteinu
5. Protein konzumirajte u svakom obroku. Ne zaboravite da nam je cilj istopiti salo i i održati mišiće, koje moramo nahraniti kad žestoko vježbamo.
6. Jedite ribu najmanje dva puta tjedno, jer je su odličan izvor proteina i vrijednih masnih kiselina omega-3.
7. Bjelanjci su sjajan izvor bjelančevina. Naravno, i žumanjak je koristan, ali čisti bjelanjak nema masnoće. Jedan veliki bjelanjak ima tek 17 kalorija i četiri grama proteina.
8. Edamame (mahune soje) su sjajan izbor za međuobrok i veliki izvor proteina. Držite nekoliko vrećica u zamrzivaču kako biste ih mogli skuhati u bilo koje vrijeme.

Pijte pametno!

9. Dobra hidratacija važna je tijekom cijele godine, pogotovo kada aktivno vježbate, ali još je važnija u ljetnim mjesecima pa bocu vode nosite stalno sa sobom.
10. Jeste li za kremu za sunčanje u čaši? Sok od crvenog grejpa sadrži likopen, koji štiti kožu od UV zraka tijekom ljetnih mjeseci. Nema sumnje da cjelovito voće ima više vlakana nego sok, ali sok od grejpa ima samo 100 kalorija, važne vitamine A i C.
11. Popijte čašu vode prije obroka da obuzdate glad i još jednu čašu nakon jela ako vam se čiji da biste još mogli jesti.
12. Vino je u redu, ali zapamtite da decilitar većine vina sadrži 100 kalorija.

Oprezno u restoranima
13. Podsjećamo da su serviranja najčešće oblina, zato pojedite samo polovicu a ostatak ponesite kući.
14. Pečena, poširana ili na roštilju pripremljena grana obično znači manje masnoće. Izbjegavajte prženu hranu.
15. Zamolite konobara da odnese košaricu s kruhom. Umjesto toga, popijte čašu vode prije obroka.
16. Naručujte preljeve ili umake sa strane.
17. Preskočite desert ili ga podijelite s prijateljicom. Samo zalogaj može zadovoljiti pravog sladokusca s malo kalorija.
18. Nemojte jesti nakon sedam sati navečer.

Očistite kuhinju
19. Očistite kuhinjske ormariće od iskušenja kao što su čips i keks. Postoji dovoljno napasti izvan kuće, nema potrebe da vas vrebaju i u vašoj kuhinji.
20. Nemojte preskakati obroke. Kad ste izgladnjeli, lako ćete se prejesti u sljedećem obroku.
21. Jedite štapićima, to će vas prisiliti da jedete polako i u malim zalogajima.
22. Morate biti svjesni svog unosa kalorija. Ako želite smršavjeti, morate sagorjeti više kalorija nego što ste unijeli.
23. Složite raspored obroka kojeg ćete se držati. Preskakanje obroka nije korisno i ometa plan mršavljenja. Kada predugo čekamo između obroka, na kraju završimo tako da smo pojeli previše, prebrzo i obično pogrešne stvari.
24. Preskočite drugo serviranje, naviknite se na jednu porciju.

Ljeto je idealno vrijeme da uvedete svježe namirnice u svoju prehranu
Ne zaboravite međuobroke
25. Grickalice su jednako važni kao i obroci. Rasporedite ih i pobrinite se da sadrže proteine.
26. Odaberite orašaste plodove. Iako imaju visok sadržaj masnoća, riječ je o uglavnom dobrim mastima i malim količinama. Nekoliko badema i jabuka dobar su i međuobrok.
27. Izbacite sir. Ako ste pravi ljubitelj sira, pokušajte odabrati nemasne sireve.
28. Cherry rajčice su ukusan ljetni međuobrok koji vam može biti pri ruci u svakom trenutku. Pet od tih malih dragulja sadrže gram vlakana i manje od 20 kalorija.

Par savjeta za kuhanje
29. Oprostite se s fast foodom! Ljeto je idealno vrijeme da uvedete svježe namirnice u svoju prehranu. Zbogom dupli cheeseburger, pozdravite piletinu i svježu salatu.
30. Pazite na prerađenu hranu. Samo zato što je neka namirnica niska u kalorijama (ili masnoćama) ne znači da je dobra za vas. Pročitajte popis sastojaka i ako on sadrži previše riječi koje ne možete izgovoriti, vratite ga na policu.
31. Nabavite bocu s nastavkom za sprej i napunite ga svojim omiljenim uljem. Tako ćete dodavati manje ulja.
32. Roštilj daje bogat, dimljeni okus bez dodavanja masnoće na kuhanje.
33. Postanite stručnjak za začinsko bilje koji hrani daju dubinu i okus, bez dodatnih masnoća ili ulja.

Vježbajte, vježbajte, vježbajte
34. Pronađite trenera, plesni tečaj, opremu ili sport koji zaista volite.
35. Pronađite prijatelja kako biste se uzajamno motivirali.
36. Čučnjevi se mogu izvoditi na različite načine, ali jedno je sigurno: pomažu oblikovati guzu za bikini.
37. Smanjenje kalorija nije dovoljno - morate vježbati. Želite sagorjeti salo, a ne mišiće.
38. Sjajne trbušne mišiće možete postići plesnim pokretima koji uključuju uvijanje i savijanje.
39. Preskakanje užeta 15 minuta sagorjet ćete oko 175 kalorija.
40. Penjite se stepenicama. U 10 minuta penjanja stepenice sagorjet ćete oko 110kalorija. Sve se računa.
41. Sklekovi se mogu raditi bilo gdje, ne zahtijevaju posebnu opremu a daju neprocjenjive rezultate, uključujući tonirane ruke i prsa!
42. Ne zaboravite tjedno mjeriti struk, kao i težinu. Čak i ako se vaga ne miče, struk će vam se topiti.
43. Kombinirajte vježbanje, ako radite samo jednu vrstu kardio-vježbi kao što su ergometar ili stairmaster, prebacite se na stroj koji nikada niste koristili. Puls će vam se ubrzati, jer ćete koristiti novu skupinu mišića.
44. Sat plivanja sagorijeva 500 kalorija!
45. Parkirajte automobil na udaljenom kraju parkirališta ili izađite na dvije autobusne stanice ranije kako biste dodali malo vježbe.
46. Gledajte televiziju i razgovarajte telefonom na nogama.
47. Sjednite dok jedete. Usredotočite se i uživajte u iskustvu, jer se lako prejesti dok ste usredotočeni na nešto drugo.
48. Imate omiljenu TV emisiju? Gledajte je vježbajući što je pametniji izbor od ležanja na kauču.
49. Kad pretjerate s hranom i pićem, nemojte se kažnjavati. Sljedećeg se dana vratite u igru. Manje jedite, više vježbajte. Kad vas navečer napadne glad, noćna štrajkova vježbajte, čitajte ili uživajte u kupki. Nikada se nemojte nagrđivati hranom.
50. Dovoljno spavajte. Lakše se prejesti kada smo umorni. Kofein, šećer i jednostavni ugljikohidrati najgori su izbor za podizanje.

BONUS SAVJET
Nagradite se za svoje uspjehe kada postigne neki kratkoročan cilj, kao što su gubitak par kilograma, pet centimetara ili istrčana staza. Male nagrade su motivirajuće, ali ne bi trebale biti vezane uz hranu. Savršen izbor nagrade su nove tenisice ili kozmetički tretman.