VRIJEME ZA MAŠKARE

Kako jednostavno izraditi dječje kostime

19.02.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Karnevali, fešte, maske i veselje ovih su dana zavladali u gradovima, a djeca i odrasli mogu biti sve što požele. Iako vrijeme fašnika i karnevala traje već od siječnja, onaj pravi dan kada se peku slatke krafne ili fritule, a djeca s maskama obilaze susjede i prijatelje je 21. veljače, dan prije Čiste srijede ili Pepelnice

Maškare su zapravo razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke, kostimirani i maskirani plesovi, a nakon Čiste srijede započinje korizmeno vrijeme koje završava Uskrsom u travnju. Stoga je sada prilika da odaberete kostim i ludo se provedete na jednom od karnevala koje ima gotovo svako mjesto i grad. Malo se raspitajte kada se i što održava u bližoj okolici i krenite na ples, a evo i nekoliko jednostavnih ideja za kostime.

Ovo je vrlo jednostavan kostim i sve imate kod kuće. Potreban je kućni ogrtač, jedan ručnik i malo šminke. Lice našminkajte kao da dijete ima masku za opuštanje, ručnik omotajte oko glave, obucite ogrtač i evo spa damice. Ako ćete biti na otvorenom, ispod ogrtača lako možete obući više slojeva odjeće, a ispod ručnika staviti kapu.

Farmer ili farmerica

I ovaj kostim je lako osmisliti. Uzmite hlače na tregere i kariranu košulju ili prigodnu majicu te uz njih kombinirajte gumene čizme i slamnati šešir. Ako slučajno imate mala drvena kolica koja se mogu vući za jednu ručku, napunite ih bundevama i kojom plišanom životinjom te uzmite lopaticu i grabljicu koje čuvate za ljetne radosti. Tako će vaš farmer ili farmerica imati i sav potreban alat.

Mišići, zečići i mačke

Ovi kostimi su slatki za višečlane obitelji jer možete kombinirati različite životinje. Uha za mačkicu ili malog miša lako ćete izrezati od kartona, obojiti flomasterima ili temperama te prilijepiti za rajf. Za lice kupite boje kojih ima u svim većim trgovinama ili centrima pa iscrtajte nosiće i brkove. Za kostim je najbolje koristiti tajice i majice čije boje opet možete kombinirati ovisno o kojem se liku radi. Za rep koristite razne materijale koje možete kupiti u specijaliziranim trgovinama. Tako se možete poigrati krznom ili jednostavno napuniti staru čarapu ili hulahopku. Zečiću u džep stavite mrkvicu, a mišiću od kartona izradite krišku sira.

Princeze i kraljevići

Uvijek su popularni, a kostime možete kombinirati s igračkama koje klinci imaju kod kuće. Tako, primjerice, za plašt možete iskoristiti stari stolnjak, izraditi krunu od kartona i ukrasiti je umjetnim dijamantima, bojama i šljokicama. Tome pridodajte čarobni štapić ili mač i prinčevi i princeze spremni su za pohod na dvor. Ako imate vremena i volje, plašt možete izraditi od obične plahte, pa je ukrasiti bojama za tkanine ili sve napraviti od krep papira.