VLASNICI U STRAHU

Kako je porezna policija ubila Ferrari i Lamborghini

06.05.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Italija je domovina superautomobila, zemlja u kojoj se na svega nekoliko desetaka kilometara udaljenosti proizvode neki od najpoželjnijih automobila današnjice - Ferrari, Lamborghini, Pagani i Maserati

Cijeli svijet luduje za ovim proizvodima, a ni Talijani nisu imuni na njihove čari, no sve otkako je krenula financijskom krizom uzrokovana recesija u Europi, najveći pad prodaje tamošnji su proizvođači, pomalo paradoksalno, zabilježili upravo na domaćem tržištu.

Ferrari je 2010. u Italiji prodao 685 automobila, a prošle godine tek 248. Maserati je u istom periodu sa 499 automobila spao na tek 115, a u Lamborghiniju mjesečnu prodaju svojih vozila mogu zbrojiti na prste jedne ruke.

Stope pada su veće nego u drugim europskim zemljama, a glavni krivac je, prema riječima prvog čovjeka Ferrarija Luce di Montezomela, vlada.

Ferrarijev direktor optužio je vladu za niz negativnih mjera, između ostalog za davanje prevelikih ovlasti financijskoj policiji. Kakvih ovlasti?

Prošle zime poreznici su upali u mondeno skijalište i ondje zaustavili više od 240 luksuznih automobila. Provjerom podataka ustanovili su da je svaki šesti vozač u poreznoj prijavi naveo mnogo manje prihode od nužnih za posjedovanje skupocjenog vozila.

Ovakva taktika pozitivno se odrazila na rejting vlade među biračima, pa su tijekom minule godine poreznici postavili kontrolne točke pred većim gradovima, a čak su upali i u klub vlasnika Ferrarija. Tako je, između ostalog, uhvaćen i vlasnik rijetkog F40 s više od 10 milijuna eura poreznog duga.

Kao rezultat, bogati Talijani mahnito su se rješavali svojih egzotičnih ljubimaca, a nove im nije palo na pamet kupovati.

Od ovog proljeća, ipak, situacija bi se trebala promijeniti nabolje budući da će hajdučke prepade zamijeniti zakon prema kojem će se, prilikom kupovine luksuznog proizvoda, automatski provjeravati porezna povijest vlasnika.

Beskrupulozniji Talijani navodno su već pronašli način kako doskočiti ovoj politici. Automobile kupuju za gotovinu u inozemstvu te ih ondje i registriraju kako bi ostali ispod radara.

Igra mačke i miša se nastavlja.