ZACIJELITE SRCE

Kako izliječiti bol nakon prekida veze?

16.07.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Iza vas je bolan prekid veze. Osjećate tugu, ljutnju, ogorčenost ili bijes ili sve to zajedno? Znate da morate to preboljeti, ali ne znate kako?

Prekid veze su bolni i stresni, a nakon prvotnog šoka dolazimo u stanje boli kad prihvaćamo da smo nešto izgubili i da smo tužni. Tada započinje prva faza tugovanja nakon emocionalnog gubitka, nakon koje slijedi faza depresije u kojoj si dopuštamo da neko vrijeme u miru proradimo svoje osjećaje. Tugovanje kao prirodnog procesa koje slijedi nakon gubitka pomaže nam da bol koju osjećamo i ono što silimo potaknuti negativnim osjećajima dovedemo u stanje mira, a mir ćemo doživjeti tek kad prihvatimo gubitak, piše life coach Tatjana Divjak u svojoj knjizi 'Život nakon prekida veze'.

Postavlja se pitanje što učiniti da taj proces traje upravo onoliko koliko vam je potrebno za zacjeljivanje slomljenog srca. Tatjana Divjak daje pet savjeta koji su nužni želimo li zacijeliti srce i krenuti dalje.

Spremnost da oprostimo pogrešne korake u ljubavnom odnosu čini nas jačima
Ne dopustite si da ostanete fokusirani na bol. Razumljivo je da vam je taj osjećaj nepodnošljiv, no fokusiranjem na bol to stanje samo produljujete. Ranu na srcu peru naše suze pa ih pustite da poteku, ne suzdržavajte ih. Tugovanje j posve normalan proces liječenja boli, ali nemojte kopati po rani. Dopustite sebi da budete tužni, možda će se pojaviti još poneki osjećaj, na primjer ljutnja. Izbacite ljutnju, ali se ne vezujte ni za nju.

Ne podržavajte samosažaljenje mislima kao što su 'Meni je do nje/ga jako stalo i osjećam se slomljenim/om zašto me ne voli? Zašto se baš meni uvijek mora dogoditi?' Zamijenite ih onima koje su podržavajuće: 'Bilo je trenutaka kada sam bio/la nezadovoljna, ali nisam imao/la snage prekinuti taj odnos! Ovako je bolje i sada se trebam suočiti s time da mi je potrebno vrijeme za oporavak!' To su 'uzvodne' misli, one vas diže i misleći ih osjećate se bolje. One samosažalijevajuće su 'nizvodne', zbog njih se osjećate slomljeni i nimalo vam ne pomažu.

Prihvatite činjenicu da za takve situacije nema objašnjenja, ali da se tek sada otvaraju mogućnosti. Sad ispravite ono što ste sami zaključili da su bili propusti koje ste napravili u odnosu, preispitajte se i odlučite promijeniti ona svoja ponašanja koja su za vas destruktivna. Napravite popis takvog ponašanja koje ćete ubuduće izbjegavati.

Bavite se nekom tjelesnom aktivnošću
i budite pažljivi i brižni prema sebi. Osjećate se iscrpljeno i tužno zbog gubitka, a čak i ako se borite protiv osjećaja 'Mrzim to kako se osjećam i želim da to prestane', samo se iscrpljujete ako ste neaktivni. Pokrenite se! Idite redovno na fitnes, jogu,polaninarenje, igrajte badminton… Družite se s prijateljima, vodite brigu o ljubimcu ili cvijeću. Osjetit ćete kako vas mnogi trebaju, nije li to lijep osjećaj?

Pokušajte opraštanjem doći do vlastitog mira. Oprostiti ne znači da opravdavate nepravdu ili bol koja vam je nanesena. Opraštanje znači darovati sebi mir. Opraštanje nam pomaže da, bez obzira na okolnosti koje su utjecale na naš život, izaberemo ljubav umjesto straha, suradnju umjesto sukoba. Opraštanje možete naučiti u bilo kojoj životnoj dobi, bez obzira na dosadašnji sustav vjerovanja, bez obzira na to kako su vas odgajali, bez obzira na događanje iz prošlosti koji su vas ograničili ili usmjerili na bilo koji način.