ODGOVARAJUĆA NJEGA

Kako izgledati odlično s 20, 30 i 40

11.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Kakvu njegu trebamo s 20, 30, 40… godina? Starenje ne možemo zaustaviti, ali bar ga možemo usporiti!

Prijelomni trenuci u starenju kože su, uvjetno rečeno, 25., 35. i 42. rođendan. Nakon hormonalnog ludila iz tinejdžerske dobi s 20 godina koža se još uvijek 'traži'. Još uvijek nije uspostavljena hormonalna ravnoteža pa nisu neobične velike oscilacije između suhih i masnih područja na licu sklonom prištićima. Zato je važno održavanje redovite higijene i čišćenje nježnim tonicima, pogotovo navečer. Kako bi se pojava nepravilnosti svela na minimum, a koža održala u 'dobroj kondiciji' od velike je važnosti hidratacija, recimo proizvodima iz linije Olay i Olea Young.

Kao 30-godišnjakinje primjećujemo prve znakove starenja, poput tvrdoglavih borica oko očiju. Ma koliko se mi osjećali mladima, koža ulazi u svoju zrelu fazu. Proizvodnja lipida počinje opadati, što rezultira (mjestimičnim) isušivanjem. Uz već usvojenu naviku redovitog čišćenja, nije naodmet uvesti prve anti-age kreme sa zaštitnim faktorom, recimo Muradove ili Nuxeove, jer su štetne UV-zrake glavni uzročnik bora u toj dobi.

U 40-ima počinje 'put prema dolje'. Osim dubokih bora, primjećujemo promjene u volumenu i čvrstoći kože. To je pravo doba za prelazak na 'ozbiljnu' njegu obogaćenu hijaluronskom kiselinom koja će potaknuti proizvodnju kolagena i elastina. Osim krema, od pomoći su i serumi s koncentriranim anti-age sastojcima, poput onih iz linija L'Oréal Parisa.

Ulaskom u menopauzu smanjuje se proizvodnja estrogena pa, osim gubitka čvrstoće, 50-godišnjakinje primjećuju površinsko isušivanje kože i 'poplavu' hiperpigmentacijskih mrlja po licu, vratu i dekolteu. U ovoj dobi od velike su pomoći specijalizirani proizvodi, poput onih iz Vichyjeve linije Neovadiol.