BEZBOLNE PROMJENE

Kako izbjeći jesensko debljanje i zadržati vitkost?

06.09.2010 u 08:05

Bionic
Reading

Želite zadržati vitku liniju koju ste napokon postigli ovoga ljeta? To je itekako moguće uz vrlo male i bezbolne promjene koje će vam omogućiti da se i u predstojećim mjesecima osjećate lijepo i vitko

Ako ste tijekom ljeta liniju uspjeli dovesti u red, zasigurno ste ponosni na sebe i prepuni samopouzdanja. Međutim, hladniji dani donose prijetnju jer u čovjeku izazivaju glad, a samim time i debljanje. Kako biste izbjegli tu opasnost, djelujte preventivno. Usvojite nove navike koje će spriječiti debljanje.


Malim promjenama postižu se čuda
Doručkujte
Najvažniji obrok u danu je doručak i to je nešto što morate apsolutno znati. Nikako ga ne smijete izbjegavati. Ima ljudi koji to čine jer misle da će se tako manje udebljati, ali to je pogrešno razmišljanje koje vodi upravo u debljanje.

Pijte vodu
I ovo je nešto što znate, ali se zapravo baš i ne pridržavate toga. Voda hidratizira, ali i pospješuje djelovanje metabolizma. Ubrzava ga i na taj način sprječava debljanje. Imperativ je najmanje dvije litre vode dnevno, ali ako tu količinu i pređete, nećete pogriješiti.

Više vlakana
Svakako je preporučljivo povećati unos hrane bogate vlaknima. Umjesto mesa i ugljikohidrata, češće jedite mahunarke, cjelovite žitarice i ostalu hranu bogatu vlaknima. Zašto? To je hrana koja broji malo kalorija, a poboljšava rad probave. Osim što je dobra za liniju, dobra je i za zdravlje. Pametnome dosta.

Dragocjeni proteini
Iako ih neki tijekom dijete izbjegavaju, činjenica je da su proteini dobri. Samo jedan proteinski obrok čovjeka dugo drži sitim, a daje mu i dovoljno energije. Manje je poznato i da opskrbljenost organizma proteinima umanjuje želju za slatkim.

Krećite se
Ni sva zdrava prehrana neće pomoći ako se ne krećete. Ako nemate vremena za odlaske u teretane ili druge redovite sportske aktivnosti, uvedite kretanje u svakodnevni život. Izbjegavajte dizala, a koristite se stepenicama. Umjesto automobilom ili autobusom, nastojte barem dio puta prijeći pješice. Kretanje čovjeku osigurava zdravlje, ali i vitkost.