IZBJEGNITE IH

Kako funkcionalno urediti kuhinju: Ovih devet grešaka najčešće radimo prilikom uređenja

06.05.2021 u 06:33

Bionic
Reading

Premda kuhinje dolaze u svim oblicima, veličinama i stilovima, postoje univerzalna pravila koja se primjenjuju prilikom njihova uređenja. Bez obzira uređujete li je od nule ili se bavite završim detaljima, prema savjetu dizajneru interijera, ovo su najčešće greške koje činimo prilikom uređenja kuhinje

Uređenje kuhinje jedan je od najizazovnijih zahvata prilikom uređenja interijera. Mogućnosti je doista mnogo, ali i želja, a kako se radi o projektu na koji se ne odlučujemo često, iznimno je važno sve pomno isplanirati, piše mydomaine.com. Kako bi uređenje prostora u kojem se odvija najviše obiteljske interakcije i aktivnosti bio manje izazovan, stručnjaci su naveli najčešće greške te kako ih izbjeći. Doista vrlo korisno i primjenjivo.

Previše detalja

Kuhinje ne trebaju biti pretjerano stilizirane ili pretrpane da bi imale duha. Mali detalji trebali bi biti sasvim dovoljni. Svakako izbjegnite klasičnu grešku pretrpavanja šanka ili radne plohe mnoštvom detalja, a pobrinite se da predmeti koje držite izložene budu lijepi i stilski ugodni. 'U srebrnu posudu za hlađenje šampanjca stavite drvene kuhače i ostali pribor za kuhanje, začine stavite u malene staklenke i složite ih na stalak ili policu, a na lijep pladanj postavite pribor za pripremu kave – to će biti i više no dovoljno', savjetuje Maggie Griffin, osnivačica i glavna dizajnerica u Maggie Griffin Designu.

Nepraktični izbori

Veliki radni otok je odličan, no pripazite na protok u prostoriji te sam raspored. Ako morate ići s jedne strane otoka na drugu kako biste došli od hladnjaka do sudopera i tako se vraćati, bit će to vrlo zamorno. 'Također, ako imate malu djecu, udaljenost kuhinjskog otoka može biti loša ideja što se tiče sigurnosti i nereda. Otvoreni plamen i prskanje ulja nisu samo opasni, već kuhanje na otoku može biti popriličan izazov uz dječje igračke i stvari', kaže Noel Gatts, osnivač Beam + Bloom Interiorsa.

Unutrašnjost kuhinjskih ormarića i njihov raspored ključni su za urednost i organiziranost kuhinje. 'Prilikom preuređenja dobro razmislite što želite i što vam je potrebno – treba li vam prostor za pospremanje tavica i velikog posuđa, gdje ćete smjestiti kuhinjske aparate, hoćete li noževe držati u ladici ili na kuhinjskom pultu. Donesite ove odluke prije naručivanja kuhinjskih ormarića i svakako njihovu unutrašnjost prilagodite vlastitim potrebama jer vas njihov standardni raspored možda neće zadovoljiti', kaže dizajnerica interijera Jennifer Wundrow.

Ako preuređujte kuhinju, napravite popis predmeta koje svakodnevno koristite i točno isplanirajte gdje ćete ih držati. Na primjer, vrlo je praktično da se lonci i tavice nalaze u blizini štednjaka. Također, ideje i predmeti koje vidimo u časopisima i TV emisijama na prvu mogu djelovati kao izvrsna ideja, no ako ih nećete doista koristiti, radije ih preskočite i usredotočite se na vlastite potrebe. 'Ako volite pripremati hranu u blizini sudopera, organizirajte prostor i napravite si mjesta. Mali izbor poput toga kreirat će visoko funkcionalnu kuhinju, a ne samo lijep prostor', kaže Molly Machmer-Wessels, suosnivačica tvrtke Woodland Design Company.

Osim toga, važno je odabrati materijale koji će trajati, kako po pitanju kvalitete, tako i estetike. Odvagnite prednosti i nedostatke svakog predmeta s obzirom na vaše potrebe. Radna ploča od porculanskog kamena nevjerojatno je izdržljiva: na nju bez straha možete staviti vruć lonac, no rubovi se mogu lako okrhnuti, što je ne čini dobrim izborom za aktivnu obitelj s malom djecom, kaže Wundrow.

Brzopleto donošenje odluka

Uređenje kuhinje dugoročan je projekt u koji se treba promišljeno i organizirano upustiti. Kuhinju nećete uređivati svako malo pa je uvijek preporučljivo izbjegavati jake trendove te se radije odlučiti za tradicionalne i bezvremenske stilove. Osim toga, svakako je poželjno potražiti savjet stručnjaka koji će pomoći u vidu planiranja i organiziranja prostora.

Loš izbor zidnih obloga

Zidne obloge u kuhinji trebaju biti lijepe i efektne, no ne prenametljive. Osim toga, svakako je preporučljivo odlučiti se za one koje se lako čiste i održavaju. Funkcionalnost ipak treba biti na prvom mjestu.

Zanemarivanje važnosti rasvjete

Količina osvjetljenja, smještaj i odabir svjetiljki važni su detalji prilikom uređenja kuhinje. Osim vizualnog efekta, dobar raspored rasvjete važan je i prilikom pripreme hrane i čišćenja. Ako imate mogućnost, razmislite o dodatnoj rasvjeti na rubovima ormarića ili na ladicama. 'Prilikom odabira rasvjete ne morate nužno potrošiti puno novca, stavite naglasak na funkcionalnost i formu, a dobro organizirana rasvjeta sigurno će se isplatiti', kaže Machmer-Wessels.

Neplaniranje mjesta za utičnice

Utičnice su jedan od važnih detalja svake kuhinje. Ako ikako možete, izbjegavajte one koje izviruju iz zidnih obloga. Radije se odlučite za različite varijante iskakajućih otvora u radnoj plohi.

Previše otvorenih ploha

Ne pretjerujte s otvorenim policama, osim ako doista volite svakodnevno brisati prašinu. Jedna ili dvije otvorene police su sasvim dovoljne, i to za držanje predmeta koje stalno koristite, poput zdjelica i šalica, i to složenih tako da uzorkom i stilom pašu jedni s drugima.

Neadekvatan izbor kuhinjskih aparata

Kuhinjski uređaji također mogu značajno doprinijeti lijepom izgledu, ali i funkcionalnosti prostora. Uređaji od nehrđajućeg čelika odvući će pažnju od ostalih lijepih dijelova kuhinje. Stoga ih sakrijte u kuhinjske ormariće kad god možete, a također je preporučljivo izbjegavati hladnjake sa strojem za led i vodu s vanjske strane vrata jer djeluju kao vizualna distrakcija.

Loše organiziran prostor za pohranjivanje stvari

Prilikom uređenja kuhinje mnogima su visoko na popisu prioriteta rješenja za pohranu i skladištenje stvari. 'Stvar koja privlači mnoge su različiti umetci i organizatori za ormariće. Oni naravno jesu vrlo korisni i svakako preporučljivi, no vrlo lako i pretjeramo. Osnovno pravilo je ne pretrpavati ostavu do te mjere da ne možete jasno vidjeti njezin sadržaj. Tada vam nijedan organizator ne može pomoći', kaže Machmer-Wessels.