Kako biti bolji prijatelj

Kako biti bolji prijatelj

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 21.11.2008 08:49
  • Objavljeno 21.11.2008 u 08:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Teško je zamisliti život bez prijatelja, a mnogi prijateljstvo uspoređuju s krhkom biljkom koju treba stalno njegovati

Pravo prijateljstvo, ono koje traje cijeli život, neprocjenjivo je bogatstvo koje oplemenjuje svaku osobu. Ponekad nije lako biti dobar prijatelj, no svatko uz malo truda može poboljšati svoje prijateljske vještine.

1. Budi ono što jesi

Prvi korak u ostvarivanju dobrog prijateljstva je imati dobar odnos sa samim sobom, odnosno biti zadovoljan samim sobom.
Dakle, kada voliš sebe, postaješ atraktivniji drugim ljudima. Također, imaš više toga i za ponuditi drugima jer nisi cijelo vrijeme opsjednut samim sobom, odnosno svojim imidžom i reputacijom, već jednostavno, bez mnogo filozofiranja - zračiš zadovoljstvom. Samopouzdan si, pa s prijateljem provodiš vrijeme zato što to želiš, a ne zato što moraš. No, ne brini - put do samopoštovanja i prihvaćanja samoga sebe je dug onoliko koliko i sam život.

2. Izaberi pametno

Odnos između dva prijatelja zahtijeva veliku količinu vremena i energije - a toga nažalost ipak imaš u ograničenim količinama. Dakle, odredi ljude s kojima želiš nešto više od pozdravljanja kad se sretnete. Nemoj se zabrinuti ukoliko svi tvoji poznanici ne dođu na listu onih pravih frendova. Vodi se načelom da je bliskost mnogo važnija nego broj prijatelja.

3. Izdvoji vrijeme za prijatelje

Za prave prijatelje uvijek moraš naći vremena. Ako ti je prijatelj/ica u depri, posvađao se s curom/dečkom ili roditeljima, loše je volje - ti mu moraš pomoći, pa makar na kavi satima glumio/la psihijatra. Naravno, i on mora biti uz tebe kad ti je teško.

4. Napravi prvi korak

Ako želiš poboljšati svoje prijateljstvo, odbaci strah od odbijanja i preuzmi više rizika. Pozovi prijatelja/prijateljicu na utakmicu ili u kino, sam spremi klopu i slično. Ne propuštaj prilike - slobodno budi onaj tko će prvi uzeti telefon u ruke. Tvoj prijatelj je jednako živčan i uplašen baš koliko i ti.

 

5. Zlatno pravilo prijateljstva

Staro pravilo kaže: ponašaj se prema svojim prijateljima na onaj način na koji želiš da se oni prema tebi odnose. Da pojednostavimo: da bi imao prijatelja, i sam postani prijatelj. Usredotoči se više na to da si zainteresiran za probleme prijatelja nego da si zanimljiv.
Budi entuzijastičan i imaj energije. Izbjegavaj stalno kukanje, tračanje i kritiziranje jer nitko ne voli tzv. ispijače energije koji samo gnjave svojim problemima.

6. Male stvari čine život ljepšim

Neka se tvoji prijatelji osjećaju značajno zahvaljujući tvojim malim lijepim opaskama. Primijeti novu kul majicu, tenisice ili frizuru. Pitaj prijatelja kako je protekla tatina operacija. SMS-ni kako je završio za nju ili njega važni izlazak ili pošalji šaljivi e-mail kad znaš da bi mu/joj dobro došao.

7. Slušaj

Ljude koji slušaju što netko govori doista je teško naći, zato stalno vježbaj ovu važnu disciplinu u komunikaciji s ljudima. Saslušaj što ti prijatelj želi reći i nikako ne upadaj u njegove/njezine rečenice. Pažljivo sa savjetima - ukoliko te prijatelj pita što misliš, odgovori iskreno, bez uvijanja. Iskrenost je također vrlo važan temelj svakog prijateljstva.

8. Lojalnost

Svakome će nekada biti potrebna pomoć. Ako tvoj prijatelj nije tu da se brani od tračeva i kritiziranja, ti se moraš zauzeti za njega. Glasno i jasno ustani protiv neistina koje o njemu netko širi i znaj, da će i on isto učiniti za tebe.

REKLI SU O PRIJATELJSTVU:

Voltaire - 'Prijateljstvo je sastavni dio ljudske sreće.'

Elbert Hubbard - 'Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi i unatoč tome te još uvijek cijeni.'

Ciceron - 'Život bez prijateljstva je ništa.'

Aristotel - 'Prijateljstvo je jedna duša u dva tijela.'

Sokrat - 'Među prijateljima treba voljeti ne samo one koje rastužuju naše nesreće, nego i one koji nam ne zavide na sreći.'

E. Roterdamski - 'Prijatelj je potrebniji od vatre i vode.'

Frank Crane - 'Ako budete imali previše povjerenja, možda će vas netko i prevariti, ali ako ne budete imali povjerenja živjet ćete u mukama.'

Euripid - 'U nevolji nam je miliji pouzdan prijatelj nego mornaru mirno more poslije oluje.'

Tukidid - 'Ne stječemo prijatelje time što primamo dobročinstva, nego zato što ih činimo.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi