bitne razlike

Kada u kolačima treba koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo

24.03.2017 u 06:24

Bionic
Reading

I soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu svrhu kod pripreme pekarskih proizvoda i zahvaljujući njima dobivamo lijepe i visoke kolače ili slane zalogaje, ali ipak postoje razlike zbog koji se koriste u različitim receptima te nije svejedno ako ih zamijenimo

Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo ovisi o ostalim sastojcima koje koristite za pojedinu slasticu ili pekarski proizvod.

Soda bikarbona

Soda bikarbona natrijev je bikarbonat i kada se kombinira s kiselkastim sastojcima poput limunova soka, stvara ugljični dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u pećnici dobiti volumen. Njezin je okus pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti, primjerice mlaćenicom.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a njezin je okus blag i neutralan. Stoga kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su također neutralni, na primjer mlijekom.

Znanstvenica Anne Helmenstine rekla je za Thought.Co da se zato prašak za pecivo često koristi u receptima za kolače i peciva.

Smiju li se zamijeniti soda bikarbona i prašak za pecivo?

Prašak za pecivo uspješno će zamijeniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osjetit ćete sodu bikarbonu odnosno metalan okus u ustima. Jedan od primjera je taj da se soda bikarbona osjeća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.

Drugi problem koji bi vas mogao zadesiti jest onaj da se kolač neće lijepo dignuti tijekom pečenja, a to je zato što soda bikarbona nema kiselost koju ima prašak za pecivo. Ide li prema receptu u kolač mlaćenica, ne možete staviti mlijeko, ali možete mu dodati malo limunova soka da nadoknadite kiselost koja nedostaje.

Također treba imati na umu da soda bikarbona ima tri do četiri puta jače djelovanje od praška za pecivo pa za toliko umanjite količinu ako je koristite kao zamjenu.

Kod recepata koji imaju mjere na čaše možete stavljati četvrtinu žličice sode bikarbone na jednu čašu brašna. Prašak za pecivo stavlja se u omjeru jedna žličica na jednu čašu brašna.

Testirajte ako niste sigurni u rok trajanja

Neke namirnice poput meda nemaju rok trajanja dokle god su pravilno skladištene, no prašak za pecivo i soda bikarbona gube moć pa treba pripaziti na datum otisnut na pakiranju.

Možete ih testirati prije upotrebe, posebno ako je rok prošao. U čašu stavite tri žlice tople vode i dodajte pola žličice praška za pecivo pa polako promiješajte. Ako je prašak za pecivo još dobar, voda će se zapjeniti, a ne valja ako nema reakcije.

Sodu bikarbonu testirajte s bijelim octom u istom omjeru kao što se radi s vodom i praškom za pecivo. Čim uspete sodu bikarbonu u ocat i počnete miješati, trebala bi se dobro zapjeniti.