KREPKO I ZASITNO

Kad jednom probate ovaj recept za varivo od leće uvijek ćete mu se vraćati

30.01.2021 u 10:14

Bionic
Reading

Leća je mahunarka bogata vlaknima, vitaminima ii mineralima, a ako pri ruci nemate crnu leću koju još zovu beluga za ovaj recept možete koristiti običnu zeleno-smećkastu, no beluga leća kompaktnija je, a opet dovoljno kremasta iznutra i ima dublji, orašasti okus pa je svakako uvrstite u svoj jelovnik

Ovaj recept za krepko varivo od leće idealan je za hladnije dane, a obogaćen je mirisnim kobasicama, koje ako ne jedete meso - jednostavno preskočite. Varivo će svejedno biti ukusno jer je bogato povrćem, a dodatnu aromu mu daje bijelo vino i namirnice koje ćete dodati na kraju kad je poslužujete: svježi listovi bosiljka i listići parmezana.

Nemojte zaboraviti na kraju kuhanja dodati jednu malu žlicu vinskog octa u varivo, a poput svih jela na žlicu i ovo je bolje sutradan kad malo odstoji i okusi se prožmu.

Potrebni sastojci

  • 3 kobasice talijanske ili istarske ili neke druge blažeg okusa
  • maslinovo ulje
  • 1 veliki luk nasjeckan
  • sol
  • 2 srednje mrkve
  • 2 grane celera
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 3 grančice majčine dušice
  • 2 grančice origana svježeg (samo listići) ili mala žlica suhog origana
  • žličica dimljene crvene paprike
  • svježe mljeveni papar
  • ¾ šalice suhog bijelog vina
  • 2 lista lovora
  • 2 šalice crne beluga leće, a može i obične zelene
  • 1 mala limenka pelata od rajčice
  • temeljac povrtni ili pileći (oko 6-8 šalica)
  • listovi svježeg bosiljka
  • parmezan ili grana padano
  • 1 žlica crvenog vinskog octa

Priprema

U većoj suhoj tavi na srednje jakoj vatru ispecite kobasice, koje ste prethodno narezali na kolutiće. Izvadite ih zatim na tanjur, a u tavi na ostatku masnoće kojoj ste dodali žlicu maslinovgo ulja stavite pržiti luk.

Nakon 4-5 minuta dodajte mu sito nasjeckanu granu celera i naribanu mrkvu, posolite te pržite još pet minuta i na kraju dodajte nasjeckani češnjak povremeno miješajući.

Povećajte vatru i zalijte vinom te dobro promiješajte. Pustite da vino uzavri dok posuda ne bude skoro suha, oko 3 minute.

Leću prije kuhanja dobro isperite u hladnoj vodi. Ocijedite je i spremna je za kuhanje. Istresite smjesu luka i povrća u dublji lonac (s debljim dnom) te dodajte leću i listove lovora te rajčicu iz konzerve. Ako su rajčice u komadu svakako ih prije nego što ih dodate u lonac zgnječite da dobijete koliko toliko ravnomjernu smjesu.

Dodajte u lonac i temeljac te začinite s paprom i dimljenom paprikom.

Izmiješajte sastojke i dodajte začine: majčinu dušicu i origano te pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok leća ne omekša.

Pred kraj kuhanja, nekih 10-ak minuta prije no što leća bude kuhana, dodajte kobasice.

Kad je leća kuhana dodajte u lonac žlicu vinskog octa te poslužite u dubljim zdjelicama i ukrasite svježim listićima bosiljka i naribanim parmezanom.