modni dodatak za vaše ljubimce

Jesu li marame dobre za pse ili mačke?

09.11.2019 u 07:00

Bionic
Reading

Kad je u pitanju odabir ogrlica za pse, uvijek će se raspravljati o materijalu, boji i stilu, ali svi će se složiti oko svrhe ogrlica. Međutim kada je riječ o ostalim odjevnim predmetima za pse, svrha ponekad može doći u pitanje, ali osim izvanrednog modnog dodatka, koja može biti svrha marame kod pasa ili mačaka

U ovom ćemo članku nešto više reći o povijesti, svrsi i ima li uopće mjesta maramama na našim čupavcima….

Povijest marama

Marame potječe iz Indije. Hindska riječi 'bāndhnū' (što znači vezanje boje) i 'bāndhnā (što znači vezati). Generalno se smatra da je prva vlasnica tog modnog dodatka bila George Washington 1776. godine koja je nekako potakla trend nošenja tog modnog detalja. Mi hrvati mogli bi o tome dosta reći s obzirom da se zna da su marame nosili hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618. – 1648.).

Osim modnih detalja, marame su poslužile i kao praktična odjeća, pomažući željezničarima, rudarima i poljoprivrednicima da obrišu znoj s čela ili jednostavno zaustave prašinu da im uđe u pluća. Također su služile i kao zaštita od sunca i opeklina.

Nije posebno zabilježeno kada su psi počeli nositi marame (ili kada su njihovi vlasnici zaključili da je to dobra ideja), ali najveće ikad okupljanje pasa koji nose marame (prema Guinnessovoj knjizi rekorda) bilo je na farmi Big Red Barn u Pretoriji, u Južnoj Africi u Listopadu 2017. gdje je 764 pasa nosilo marame, u organizaciji DotSure (osiguranje kućnih ljubimaca), uz pomoć Animal Cruelty League.

Postoje li zdravstvene koristi od marama na pse?

Da li vam je veterinar ikad preporučio da učinite nešto za svog kućnog ljubimca što bi izgledalo blesavo, neozbiljno ili jednostavno čudno?

Kada veterinari daju prijedloge, to je samo zato što ponekad postoje lakši ili učinkovitiji načini za ublažavanje ili sprečavanje problema.

Samo stavljanje marama kućnim ljubimcima ponekad izaziva čudne poglede i komentare, ali ima smisla iz nekoliko razloga. Marame mogu pomoći u zaštiti kućnih ljubimaca kratkih dlaka ili svijetlih boja od sunčevih opeklina ali mogu imati i drugu svrhu. Veterinari znaju savjetovati vlasnike kućnih ljubimaca da sprejom zapraše marame s umirujućim feromonima kako bi se kućni ljubimci osjećali ugodno u stresnim situacijama, uključujući posjete veterinaru, putovanjima ili kad su stranci u kući.

Također tijekom velikih vrućina, vlažna marama može se koristiti kako bi se pas osvježio. Neka istraživanja kao studija koju je proveo Gary Landsberg (veterinarski biheviorist) otkrila je da nježni, stalan pritisci koje pružaju marame smanjuju broj otkucaja srca i razinu kortizola te tako postižu smanjene straha kod kućnih ljubimaca.

Pseće marame služe i kao pokazatelj za određenu specifičnost pasa ili vlasnika. Tako imamo žute marame koje kazuju da su psi ili u strahu ili neraspoloženi za strance te bi se svakako trebalo pse sa žutim maramama ne uznemiravati.

Bilo da je riječ o maramama sa svrhom ili samo kao modni dodatak nećete pogriješiti ako vašem psu ili mački nabavite maramu. Može to biti poseban događaj poput rođendana vašeg psa ili mačke, tematske zabave ili jednostavno svakodnevno druženje ili šetnja parkom, marama će vašem psu ili mački pomoći da izgleda moderno i učiniti ih glavnom atrakcijom. Mi u pettita.com vodimo računa o tome, a naše marame kao i ostalu personaliziranu opremu za kućne ljubimce možete pogledati na našoj stranici.