NAJNOVIJI PODACI

Jeste li znali da Hrvati baš toliko piju?

12.05.2014 u 17:18

Bionic
Reading

Najnoviji izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije o navikama konzumiranja alkohola nimalo nam ne ide u prilog

Prema ovim podacima, na uvjerljivom prvom mjestu (prosječno 12,5 popijenih litara alkohola koje popije osoba starija od 15 godina) su Rusi, a ni njihovi susjedi Ukrajinci i Bjelorusi tu ne zaostaju.

U ovoj najvišoj kategoriji su među europskim zemljama su i Portugal, Grenada i Andora, objavio je businessinsider.com

Zanimljivo je da Kanađani piju više alkohola od svojih susjeda Amerikanaca te su smješteni u drugu kategoriju po ispijanju alkohola (10 - 12,4 litre alkohola koje popije osoba starija od 15 godina). U toj drugoj kategoriji s Kanadom je i Hrvatska te Australija, Velika Britanija, Španjolska, Francuska i dr.

Alkohol se, očekivano, manje konzumira na sjeveru Afrike, no južni dio kontinenta (npr. Namibija, JAR) to nadoknađuje.

Od posljedica prekomjernog konzumiranja alkoholnih pića tijekom 2012. umrlo je više od tri milijuna ljudi, što je više nego od AIDS-a, tuberkuloze i nasilja zajedno, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvavši vlasti da naprave više kada je posrijedi ovaj problem.

Više od 200 bolesti povezano je s konzumiranjem alkohola, stoji u izvješću WHO-a te se dodaje da bi ovaj negativni trend mogao rasti ako se u obzir uzme podatak da je od posljedica njegova prekomjernog konzumiranja 2005. umrlo 2,5 milijuna ljudi.

Agencija izražava žaljenje zbog nedovoljno razvijene svijesti državnih vlasti o tom problemu u navedenom razdoblju i smatra kako se moglo učiniti puno više da bi se problem ublažio.

'Nemamo nikakva razloga za zadovoljstvo', rekao je stručnjak WHO-a za kronične i mentalne bolesti Oleg Chestnov upozorivši da od posljedica prekomjerne konzumacije alkohola umire više muškaraca nego žena.

Prema podacima WHO-a, prosječno godišnje svaka osoba u svijetu starija od 15 godina konzumira 6,2 litre čistog alkohola, no manje od polovine stanovništva ili oko 38,3 posto uistinu 'pije', pa tako oni koji piju godišnje prosječno konzumiraju 17 litara čistog alkohola.

Osobe slabijeg imovinskog stanja općenito su češće pogođene društvenim i zdravstvenim posljedicama konzumiranja alkohola. Chestnov kaže: 'Tom populacijskom sloju najčešće nedostaje kvalitetna zdravstvena skrb, a i manje su zaštićeni od negativnih utjecaja alkohola unutar obitelji ili zajednice.'

Prema izvješću o povezanosti konzumacije alkohola i zdravstvenog stanja u koje su bile uključene 194 zemlje ustanovljeno je da su neke među njima već počele raditi na jačanju mjera kojima bi se ukazalo na štetnost alkohola. Među njima su veći porezi na alkoholna pića, povećanje dobne granice za njihovu kupnju i regulacija tržišta.

WHO zaključuje da bi više zemalja trebalo poduzeti slične korake. Među ostalim bi trebalo povećati i svijest o štetnom utjecaju alkohola na zdravlje te na vrijeme intervenirati kod onih koji su skloniji njegovu konzumiranju u pretjeranim količinama.

Globalno gledajući, najviše piju Europljani. Primjerice, četvrtina ruskih muškaraca umire prije pedesete, velikim dijelom zbog alkoholizma. Neki među ispitanicima priznali su da tjedno konzumiraju tri ili više boca votke.

Inače, navike Rusa po pitanju konzumiranja alkohola već dulje vremena izazivaju veliku zabrinutost budući da je u stalnom porastu broj smrtnih slučajeva uslijed otrovanja alkoholom, kao i bolesti jetre te prometne nesreće izazvane alkoholom, izvijestio je businessinsider.com.