ZA PRSTE POLIZATI

Vrhunski chef otkriva kako napraviti autentičnu napuljsku pizzu

01.09.2020 u 14:53

Bionic
Reading

Izrada pizze, a pritom mislimo na autentičnu napuljsku pizzu - nije lagan podvig, no itekako se isplati. Chef čuvene pizzerije Vanto u Sydneyju, Luigi Peluso, zna sve o pizzi. Rođen je u Napulju koji se smatra mekom pizze te je od malih nogu učio o umjetnosti izrade pizze za koje je tijekom karijere osvojio i brojne nagrade, a nedavno je odlučio podijeliti svoju tajnu sa svijetom

Peluso u restoranu ima pomno razrađenu tehniku pripreme pizze. Tijestu je potrebno da odstoji 60 do 72 sata, kako bi bilo lakše probavljivo i savršene teksture. Ono što vam je potrebno za pripremu dobre pizze je kvalitetno brašno, otkrio je za Vogue.

'Brašno 00 idealno je za tijesto za pizzu iz dva razloga: sitno je mljeveno i ima niži sadržaj glutena od drugih vrsta brašna', tvrdi Peluso. Također je važno pripaziti da voda bude hladna (oko 18 do 20 stupnjeva).

Sazrijevanje tijesta najvažnije je postupak koji će vam osigurati vrhunsku pizzu pa je tijesto najbolje ostaviti da odstoji preko noći u hladnjaku. Što se tiče nadjeva, chef sugerira klasične sastojke koji su potrebni za pripremu margherite - rajčice, mozzarellu i svježi bosiljak.

Sastojci

Tijesto za pizzu (6 pizza):

  • 1 kg brašna
  • 700 ml vode
  • 25 g soli
  • 4 g svježeg kvasca

Priprema

1. S pripremom tijesta započnite dan ranije. U mikser dodajte brašno i na vrh izmrvite kvasac. Miješajte 2 minute na prvoj brzini. Polako dodajte vodu u smjesu i pojačajte brzinu.

2. Kad voda upije, dodajte sol i nastavite miješati tijesto dok ne postane glatko (pazite da se tijesto ne zagrije). Cijeli ovaj postupak miksanja trebao bi trajati otprilike 20 minuta.

3. Slijedi postupak sazrijevanja tijesta. Nakon što dobijete glatko tijesto, ostavite ga da odstoji u zatvorenoj posudi dva sata kako bi se dignulo. Nakon 2 sata stavite posudu s tijestom u hladnjak na sazrijevanje daljnjih 14-16 sati (ili preko noći).

4. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 1 sat. Tijesto podijelite na šest jednakih kugla veličine 260 g (tijesto preklopite od kuteva do sredine dok se ne napravi oblik kuglice).

5. Kugle prekrijte krpom i pustite da odstoje 6-7 sati (ovisno o temperaturi sobe) kako bi nabujale.

Nadjev za pizzu:

  • 800 g pelata (oguljeni cijeli komadi)
  • 10-12 g soli
  • Svježi bosiljak
  • Ribani parmezan
  • Mozzarella
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema

1. Pelate prebacite u zdjelicu i skašite vilicom. Začinite ih sa solju i bosiljkom i pustite na stranu.

2. Izrežite mozzarellu.

3. Uključite pećnicu na maksimalnu temperaturu. Trebat će vam kalp za pizzu promjera 28 centimetara koji je potrebno obložiti papirom za pečenje.

4. Razvucite tijesto i prebacite ga u kalup za pizzu.

5. Dodajte umak od rajčica, mozzarellu, naribani parmezan i prelijte s nekoliko kapi maslinovog ulja.

6. Pecite u pećnici dok tijesto u sredini ne bude pečeno, otprilike 10 minuta.

Pizzu poslužite na drvenom pladnju i posipajte je sa svježim listovima bosiljka. U slast!