RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Jeste li i vi ludi za špinatom?

15.02.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Prva asocijacija na špinat mi je Popaj. Sjećam se da smo kao klinci u osnovnoj školi bili u produženom boravku i gledali crtiće s Popajem. Sve je to bila psihološka priprema za ono što slijedi

Pileći bečki s krem špinatom. Klopali smo taj špinat kao ludi u nadi da ćemo imati ruke jake kao Popaj i da ćemo kao mutavi mlatiti sve od sebe. Nekoliko godina kasnije, doživio sam razočaranje kada sam otkrio da vrag sigurno radi u marketingu i da je moj junak iz crtanih filmova nastao kao reklama za špinat. Tako razočaran nisam bio od dana kada mi je mama objasnila da zvijezde na nebu nemaju oblik one na mojoj pionirskoj kapi.

Godine su prošle, a špinat je i dalje moje najomiljenije povrće. Špinat izvrsno funkcionira kao prilog uz meso, ali i ribu. Mladi špinat izvrstan je i sirov te se od njega rade fantastične salate. Moja omiljena salata s mladim špinatom je s tapenadom od crnih maslina, sušenom rajčicom i čipsom od pancete. Brza ljetna salata koja može biti i samostalan obrok.

Budući da danas živimo ubrzanim ritmom, potrebno nam je nešto što ima visoku nutritivnu vrijednost i kratku termičku obradu. Upravo špinat zadovoljava sve to. U našim restoranima, na žalost, špinat nije toliko česta pojava. Naši ljudi više preferiraju blitvu jer je izuzetno popularna kao prilog uz ribu. Doduše, zeljanica je nezamisliva bez špinata. U stranim restoranima špinat je vrlo popularan. Često ga se služi uz steakove, služi za 'farbanje' tjestenine i njoka, a u nekim ga se kulturama služi za desert uz dodatak šećera

Sa špinatom treba znati raditi. Kuha ga se u vrlo malo ili gotovo ništa vode koja se obavezno mora baciti, jer je zasićena nitratima. Jede se špinat posijan u ljeto i jesen, jer sadrži manje količine štetne oksalne kiseline. Inače, špinat koji raste na suncu ima manje nitrata i oksalne kiseline od onoga koji raste u hladu.

Špinat je još bogat magnezijem i kalijem kao i vitaminima B i C. Od korisnih tvari, tu možemo također naći i folnu kiselinu. Mora se također reći i da u špinatu ima i oksalne kiseline koja je prisutna u peteljkama. Bubrežni bolesnici trebaju je izbjegavati jer može začepiti bubrežne kanale. Usprkos tim njegovim 'nedostacima', špinat zaslužuje biti dio svačije prehrane, pogotovo kod trudnica i djece. Klinci na žalost više ne gledaju Popaja, ali se nadam da ima roditelja koji svojoj djeci često spremaju špinat.

Pileća prsa s 'uvenulim' špinatom s češnjakom i špekom

Sastojci:
- pileća prsa 150 g
- 100 g špinata
- sol
- papar
- čili
- žlica meda
- maslinovo ulje
- 20 g špeka
- češanj češnjaka
- umak od soje
- sok polovice limete

Priprema

Prsa nekoliko sati mariniramo u medu, čiliju, sojinom umaku i limeti.

Stavimo u pećnicu na 160 stupnjeva i pazimo da se ne presuše.

Prsa moraju biti sočna, jer ćemo u protivnom imati okus kao da jedemo ivericu.

Na maslinovu ulju popržimo špek i češnjak te dodamo špinat i poklopimo dok špinat ne 'uvene'. Začinimo po želji te poslužimo uz pileća prsa.