impresivno jelo

Jelo koje će oduševiti ukućane: Evo kako jednostavno pripremiti biftek Wellington

23.12.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Sigurno ste pretražujući recepte bar jedanput naletjeli na 'Beef Wellington', sočan biftek pripremljen u lisnatom tijestu. Iako izgleda vrlo zahtjevno, priprema je jednostavnija no što mislite

Prema legendi, ovo luksuzno jelo stvoreno je još u 19. stoljeću u čast prvog vojvode od Wellingtona, Arthura Wellesleyja, a i danas se često nalazi na blagdanskim stolovima diljem svijeta. Recept za ovo atraktivno jelo od goveđeg filea, umotanog u mješavinu gljiva, a zatim i u lisnato tijesto, otkrili su nam Mihaela i Vedran iz Studija Kotluša na Samsungovoj kulinarskoj radionici.

Iako u Hrvatskoj prednost ima 'purica z mlincima', ovo jelo impresionirat će vaše goste.

Sastojci

  • 500 g bifteka
  • 250 g zlatnih šampinjona
  • grančica timijana
  • 2 žličice senfa
  • 250 g lisnatog tijesta
  • 8 kriški pršuta
  • žumanjak
  • malo maslinovog ulja
  • krupna morska sol
  • svježe mljeven papar

Priprema

1. Očistite biftek od masnoća i pecite ga na malo maslinovog ulja u vrućoj tavici dok sve strane ne poprime smećkastu boju.

2. Posolite i popaprite biftek te ga premažite senfom i ostavite da se hladi.

3. U električnoj sjeckalici smiksajte gljive te mješavinu pržite na tavi s listićima timijana, soli i paprom dok sva tekućina ne ispari iz nje te se ne pretvori u gustu pastu. Maknite je s vatre i pustite nekoliko minuta da se ohladi.

4. Na prozirnu foliju položite kriške pršuta tako da tvore pravokutnik. Preko pršuta stavite pastu od gljiva i biftek.

5. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven gljivama i pršutom i stavite ga hladiti na pola sata u hladnjak.

6. Nakon što se meso s gljivama i pršutom ohladilo položite ga na razvaljano lisnato tijesto te zamotajte. Tijesto premažite žumanjkom, a nožem nježno zarežite vrh.

7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta, sve dok lisnato tijesto ne postane zlatnožute boje.

8. Izvadite iz pećnice pa pustite da se odmori desetak minuta prije nego što ga narežete na kriške debljine oko 2,5 centimetara.