OSVAJA OKUSOM

Jelo gotovo za 30 minuta: Isprobajte recept Jamieja Olivera za najukusniji krumpir

26.10.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Gratin dauphinois je tradicionalno francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehniku gratina, iz regije Dauphiné na jugoistoku Francuske. Postoje brojne varijante i nazivi ovog jela, uključujući pommes de terre dauphinoise, krumpir à la dauphinoise i gratin de pommes à la dauphinoise, a proslavljeni britanski chef Jamie Oliver osmislio je recept za ovo tradicionalno francusko jelo za čiju ćete pripremu trebati izdvojiti 30 minuta

Sastojci

  • Jedan veliki crveni luk
  • Kilogram krumpira
  • Jedan muškatni oraščić
  • Dva češnja češnjaka
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • Dva ili tri dobro ocijeđena inćuna
  • Parmezan ili ribani sir
  • Dva lista lovora
  • Mala količina svježeg timijana
  • Maslinovo ulje
  • Morska sol
  • Papar
Jamie's Quick Potato Dauphinoise Izvor: Društvene mreže / Autor: Jamie Oliver

Priprema

Kako u svom receptu priznaje Jamie Oliver, priprema gratin dauphinois krumpira po prirodi iziskuje veću količinu vremena, no kako bi cjelokupan proces ubrzali postoji nekoliko trikova.

Kilogram nasjeckanih krumpira na ploške odložite u pekač, dodajte mu nasjeckani crveni luk, začinite prstohvatom soli i papra i prelijte s vrhnjem za kuhanje.

U postojeću mješavinu zatim dodajte dva lovorova lista i manju količinu svježeg timijana. Kako bi ubrzali postupak pripreme, u pekač dodajte manju količinu vrele vode.

Pekač s krumpirom zatim odložite na pećnicu na kojoj ćete ga kuhati i dodajte dva do tri ocijeđena inćuna po želji, uz maslinovo ulje, dva nasjeckana češnja češnjaka, muškatni oraščić i manju količinu parmezana ili naribanog sira.

Pekač prekrijte folijom i na vatri kuhajte oko šest minuta. Nakon kuhanja po želji dodajte još malo parmezana ili naribanog sira te odložite u pećnicu i pecite 15 minuta na temperaturi od 220 °C dok krumpir ne poprimi zlatno smeđu boju.

Krumpir pripremljen na ovaj način poslužit će kao samostalan obrok ili ukusan dodatak jelima.