prema krvnim grupama

Jedna od najpopularnijih dijeta potpuno je neosnovana, a potencijalno i opasna

04.03.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Dijeta prema krvnim grupama zasniva se na teoriji da bi osobe pojedine krvne grupe trebale jesti hranu koja je bila prevladavajuća u periodu u kojem je nastala. Međutim ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili njene vrlo sporne teze, pri čemu su pojedine preporuke opasne po zdravlje

U beskonačnoj ponudi raznih dijeta koje možemo naći u prostranstvima interneta kao najbolji izbor mnogima zazvuči ona koja je namijenjena specifičnoj krvnoj grupi. Djeluje kao da je stvorena upravo za potrebe pojedinca, a samim time kao da garantira i najbolji rezultat.

Ipak, liječnici donose loše vijesti, naglašavajući da ne postoje znanstvena istraživanja koja bi poduprla ovu vrlo popularnu dijetu te pojašnjavaju o čemu se zapravo radi.

Što je dijeta prema krvnim grupama?

Ovaj tip dijete razvio je liječnik naturopatske medicine Peter D'Adamo 1996. godine. Svoju teoriju objavio je u knjizi 'Eat Right for Your Type' te je ubrzo postala bestseler New York Timesa.

Osnovna ideja je da tijelo reagira na određenu hranu ovisno o krvnoj grupi te sugerira da se osoba hrani namirnicama koje su bile prevladavajuće u doba u kojem je nastala. Tako se, tvrdi D'Adamo, povećava blagostanje čitavog organizma i smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

No sam koncept 'vremena u kojem je krvna grupa nastala' sporan je sam po sebi. Naime još uvijek nije utvrđeno kako i zašto su nastale različite krvne grupe, a prevladavajuća teorija je da su se razvijale više tisućljeća.

Kako se dijele krvne grupe?

Tip krvne grupe određuje se prema vrsti antigena koji se nalaze u crvenim krvnim stanicama.

  • Tip A - sadrži A antigen
  • Tip B - sadrži B antigen
  • Tip AB - sadrži A i B antigene
  • TIP 0 - najčešća krvna grupa koja ne sadrži ni A ni B antigen

Što jesti sukladno svojoj krvnoj grupi?

D'Adamo je svakoj krvnoj grupi dodijelio određeni stil prehrane ovisno o vremenu u kojem je ona navodno nastala.

Tip 0 najstarija je krvna grupa, tvrdi D'Adamo. Navodno potječe od kromanjonaca koji su živjeli oko 40.000 god. pr. Kr., u periodu lovačko-sakupljačkog načina života. Zbog toga bi osobe ovog tipa trebale jesti hranu koja ima nizak udio ugljikohidrata i visok udio proteina.

Krvna grupa tipa A razvila se, navodno, oko 25.000 god. pr. Kr., kada su se ljudske zajednice okretale sjedilačkom načinu života. Doktor D'Adamo stoga preporučuje oslanjanje na plant-based stil prehrane, odnosno na stavljanje naglaska na visok unos voća i povrća.

Tip B razvio se oko 15.000 god. pr. Kr. u periodu nomadskih plemena koja su se oslanjala na uzgoj stoke pa se osobama ove krvne grupa preporučuje povišen unos mesa i mliječnih proizvoda, tvrdi D'Adamo.

Najslabije zastupljena krvna grupa, ona tipa AB, razvila se prije manje od tisuću godina miješanjem različitih populacija te je za osobe ovog tipa preporučena prehrana koja se sastoji od puretine, tofua, morskih plodova i povrća, kaže D'Adamo.

Zbog čega je ova dijeta sumnjiva?

Prvi problem s ovom dijetom je njena isključivost koja je gotovo neodrživa u kućanstvima s više osoba različitih krvnih grupa. No osim što nije osobito praktična, postoje ozbiljniji problemi koji izazivaju sumnju.

Prije svega, to je potpun nedostatak dokaza. Datiranje nastanka krvnih grupa samo po sebi nikad nije dokazano, baš kao što nije utvrđeno da bi određeni tip mogao imati ikakvu povezanost s prehranom.

'Doktor D'Adamo bazirao je teoriju na potencijalnom vremenu nastanka pojedine krvne grupe. Potom je donio potpuno neutemeljen zaključak da su se ljudi tada bolje hranili te da bismo i mi trebali kopirati njihovu prehranu. To je poprilično odvažan zaključak koji nikad nije dokazan', kaže doktorica Devon Peart.

Kada je riječ o periodu u kojem su krvne grupe nastale, postoji čitav niz teorija, a mnoge tvrde da je prva grupa bila AB, ne 0, te da su upravo od nje nastale sve ostale.

Isto tako, istraživanja pokazuju da ako se pridržavate dijeta preporučenih za tipove A, AB i 0, u svakom slučaju ćete dobiti pozitivan rezultat, neovisno o svojoj krvnoj grupi. Razlog je taj što će povišen unos povrća i izbalansiranija prehrana same po sebi smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

'Ne postoji razlog zbog kojeg biste na ovaj način birali svoj način prehrane. Sve što vam je potrebno jest da svoje obroke obogatite sa što više povrća, voća i cjelovitih žitarica te da smanjite unos mesa i masnoća', pojašnjava dr. Peart.

Isplati li se probati ovu dijetu?

Kao i mnoge trendi dijete, poput keto ili paleo, i ova ima svoje mnogobrojne fanove. Ako želite iskušati neki od stilova prehrane preporučenih za tip A, AB i 0, nećete pogriješiti jer se radi o povišenom unosu zdravih namirnica.

Ipak, liječnici upozoravaju da svakako izbjegnete dijetu preporučenu za tip B jer sadrži puno zasićenih masnoća koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Za kraj, imajte na umu da ćete jednako dobre rezultate imati i s nekim od znatno jednostavnijih načina prehrane, poput mediteranskog, te uvijek imajte na umu to da je u krajnjem slučaju najvažnije da pronađete režim koji je zdrav, a dugoročno održiv u vašem načinu života.