BACANJE NOVCA ILI...

Što je prava istina: Mračna tajna steznika za mršavljenje za kojima su svi poludjeli

15.05.2022 u 20:45

Bionic
Reading

Nakon što je Kim Kardashian podijelila detalje o ekstremnom trotjednom režimu mršavljenja od 16 kilograma kako bi se 'uvukla' kultnu haljinu Marilyn Monroe za ovogodišnju Met Galu, reakcije su bile daleko od divljenja koje je vjerojatno očekivala

Zvijezda realityja i poduzetnica bila je vidno ogorčena nakon što je na društvenim mrežama doživjela bezbrojne kritike na račun svoje potencijalno štetne brze dijete, ali i zagovaranja nezdravih strategija mršavljenja u prošlosti uključujući i steznik za oblikovanje tijela.

'Kim Kardashian izgledala je prekrasno na Met Gali, ali ona godina promovira nerealne standarde izgleda tijela kao i dijetalne čajeve, steznike za struk, skupe procedure za mršavljenje, itd.). Njezina priča o gubitku 16 kg u 3 tjedna kako bi se uklopila u Marilyninu haljinu, koju btw. nitko ne bi trebao nositi je užasna', napisala je bez zadrške Gabrielle Starr, osnivačica sportske web stranice Girl at the Game, na Twitteru.

Steznici, za one koji ne znaju, donje su rublje koje stvaraju figuru pješčanog sata čvrsto stisnuvši struk. Popularnost su stekli tijekom 2010-ih zahvaljujući pohvalama poznatih osoba i influencera na Instagramu, uključujući obitelj Kardashian, i ostaju takvi unatoč tome što su ih zdravstveni stručnjaci oštro kritizirali.

Skims, brend koji je osnovala Kim Kardashian, počela je prodavati steznike od 68 dolara u jesen 2019., a slični proizvodi dolaze i s potpisom drugih brendova poput Loday ili poznatijeg Spanxa (68 dolara, odnosno oko 487 kuna).

  • +5
Kim Kardashian Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako vam taj koncept zvuči nekako poznato, to je zato što i je - cilj je uz pomoć steznika izgledati vitkije.

'U osnovi radi se o nečemu vrlo sličnom nekadašnjim korzetima. Žao mi je što smo se vratili u 1800-te', rekla je Stephanie Faubion, direktorica klinike Mayo za zdravlje žena s Floride.

Oni koji podržavaju ovakve steznike na društvenim mrežama tvrde da njihovo redovito nošenje, tijekom nekoliko mjeseci, oblikuje njihov struk u oblik pješčanog sata i potiče mršavljenje jer manje jedu (neki su steznici dizajnirani da stimuliraju znojenje, što navodno dovodi do ubrzanog sagorijevanja trbušne masti). Neki čak tvrde i da spavaju u njima preko noći.

No, zdravstveni stručnjaci kažu da su sve navodne prednosti bez ikakve osnove. 'Ne, ti steznici ne treniraju vaš struk i neće promijeniti izgled tijela', objasnila je Faubion.

Jesu li uopće steznici učinkoviti? 'Nositi ga nekoliko sati tijekom noćnog izlaska je sasvim u redu. I da, privremeno ćete imati figuru pješčanog sata', rekla je Daisy Ayim, estetska kirurginja iz Houstona.

Dodaje i da neki doista mogu izgubiti pokoji kilogram, ali to se odnosi na gubljenje vode.

Tijekom nošenja steznika vjerojatno ćete se više znojiti, a na ovaj način izgubljena težina brzo će se vratiti jer prekomjerno znojenje ne uklanja masnoću s trbuha, upozorila je. Treba reći da ovi steznici neće smanjiti ni vaš apetit. U jednoj studiji, objavljenoj u Scandinavian Journal of Primary Health Care, istraživači su ispitali može li nošenje steznika pomoći ljudima u održavanju mršavljenja koji su postigli niskokaloričnom dijetom. Autori studije u konačnici nisu mogli donijeti nikakve zaključke jer su korzeti bili toliko neudobni da ih sudionici nisu željeli nositi.

Neki tipovi takvih steznika namijenjeni su i ženama koje se oporavljaju od porođaja. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u International Journal of Gynecology and Obstetrics, nošenje steznika nakon porođaja carskim rezom dovelo je do manje boli i krvarenja u usporedbi s onima koji ih nisu nosili. U određenim situacijama, nekima dobro doći nošenje nekih tipova steznika za trbuh ili leđa, objašnjava Natalie Toshkoff, fizioterapeutkinja iz New Yorka, ako se npr. radi o pomagalima kupljenima u trgovinama s medicinskim pomagalima.

Koji su potencijalni rizici nošenja steznika? Iako su istraživanja na ovu temu malobrojna, stručnjaci se slažu da redovito nošenje stvara nekoliko nimalo zanemarivih problema:

1. Ograničavaju disanje

Ovi su steznici vrlo uski, a njihovo nošenje ograničava dijafragmu, mišić koji odvaja vaše srce i pluća od drugih organa, Kada udišemo, vaša se dijafragma skuplja; kad izdahnemo, opušta se. Ali ako nosite steznik, nećete moći proći kroz cijeli proces. Nakon mnogo sati korištenja to ne može biti dobro za vaše disanje. (Kardashian je npr. nosila steznik i na Met Gala 2019. i otkrila da je morala ići na satove disanja u korzetu.) Mnogi TikTok videozapisi prikazuju ljude koji nose steznike dok vježbaju tvrdeći da to olakšava gubitak težine. Ali ovo može biti vrlo opasno jer se tako pritišće dijafragma. Niste u stanju udahnuti i izdahnuti kako treba dok vježbate, a ukoliko npr. ne dobijete dovoljno kisika, mogli biste se onesvijestiti.

2. Utječe na vaše unutarnje organe

'Pritisak koji stvara steznik može utjecati na vaše unutarnje organe i način na koji oni funkcioniraju', rekla je američka fizijatrica Dena Barsoum. 'Svi naši organi traže prostor za svoj posao, a steznik za struk stvarno ograničava taj prostor', upozorava. Dugotrajna uporaba čak može pomaknuti vaše organe, npr. bubreg, u neprirodne položaje, pa čak i prekinuti protok krvi koji im omogućuje da pravilno funkcioniraju. Stručnjaci se slažu da nema dovoljno istraživanja da bi se razumjelo je li ova šteta trajna. Čak i prije nekoliko stoljeća, liječnici su primijetili slučajeve da su kada su njihovi pacijenti nosili steznike doživjeli oštećenje unutarnjih organa. U istraživanju objavljenom u Cureusu 2020. godine, autori studije rekli su da nošenje ograničavajuće odjeće može pridonijeti oštećenju organa putem 'kompresije, modrica i ishemije' i dodali da su daljnja istraživanja opravdana. (Ishemija se odnosi na neadekvatnu opskrbu krvlju.)

VATRENI LOOK

Što je iduće: Je li Kim Kardashian nadmašila samu sebe ovim bizarnim stajlingom?

Pogledaj galeriju

3. Uzrokuju probavne probleme

Steznici za struk 'gnječe' naš probavni sustav, što može dovesti do zatvora blokirajući normalnu pokretljivost i protok materijala kroz crijeva. Također osobe koje ih nose mogu osjetiti žgaravicu jer se vrši pritisak na vaš donji jednjak i uzrokuje povratni protok tekućine kroz želudac.

4. Slabi mišićno-koštani sustav

Mišići postaju jači kroz aktivnost, pa ako steznik za struk drži struk u određenom položaju, mišići ne rade ništa. Čak mogu i oslabiti jer ne moraju raditi nikakav posao. To je jedan od razloga zašto stručnjaci preporučuju nošenje steznika samo na nekoliko sati. Spavanje ili njegovo nošenje cijeli dan, tjedan za tjednom, raspršit će snagu vašeg mišićno-koštanog sustava.

I što je alternativa? Smanjenje masnoće na trbuhu važan je zadatak jer je višak masnoće oko trbuha povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti. 'Ali steznik se neće pobrinuti za to', rekla je Faubion dodajući da je bitno prilagoditi prehranu. To znači, na prvo mjesto staviti zdravu prehranu smanjujući količine slatkih napitaka, masnih ili pečenih proizvoda uz naravno, redovitu tjelovježbu. 'Jedini ispravan način je da steznik doživljavate kao privremeni 'popravak'. Ali ništa neće vam pomoći pri mršavljenju', objašnjava Daisy Ayim.