dobro je znati

Zbogom, kilogrami! Šest najčešćih mitova o prehrani zbog kojih vam mršavljenje nikada ne polazi za rukom

26.10.2021 u 16:04

Bionic
Reading

Kada samo pomislite na dijetu i mršavljenje, vjerojatno vam odmah jedna riječ pada na pamet: Apstinencija. Međutim stručnjak za mršavljenje razotkriva šest najčešćih mitova o prehrani i mršavljenju te tvrdi da je izgubiti višak kilograma, bez ograničenja i odricanja, itekako moguće

Ako bacite oko na brojne trikove za gubljenje kilograma, vrlo vjerojatno će vas zatrpati slijedeće: bez ugljikohidrata nakon 18 sati. Bez punomasnog mlijeka, samo tamna čokolada. Bez bezalkoholnih pića ili alkohola. Ovi i mnogi drugi savjeti obećavaju brz uspjeh, a kada željeni cilj izostane, to je poprilično frustrirajuće.

Jan Bahmann, trener specijaliziran za mršavljenje, već dug niz godina bavi se zdravljem, prehranom i kondicijom, a svojim klijentima pomaže da održivo izgube težinu – bez ograničenja i odricanja. Sada je otkrio najveće mitove o prehrani koje svakako treba imati na umu ako želite skinuti kilograme.

Mit: Umjesto maslaca dobro je koristiti kvalitetno maslinovo ulje

Mnogi ljudi smatraju da bi im korištenje prirodnog maslinovog ulja umjesto maslaca prilikom kuhanja pomoglo da smršave. No istina je ta da bez problema možemo konzumirati puno dobrih masti. Naravno, sam izvor biljnih masti kvalitativno je bolji i tijelo ga može bolje iskoristiti. Međutim maslinovo ulje je također visokokalorično. Na samom kraju, najveću ulogu u mršavljenju ima broj kalorija koje se unose na dnevnoj bazi.

Mit: Treba izbjegavati konzumaciju ugljikohidrata navečer

Dugo je opstao mit da nije dobro jesti ugljikohidrate navečer jer navodno uzrokuju debljanje u kasnim satima. No to nije istina - vrijeme u kojem jedemo ugljikohidrate potpuno je irelevantno i nije kritično za gubitak masti. Premda ujutro nakon večere bogate ugljikohidratima vaga pokazuje nešto više, višak kilograma ne odnosi se na veću količinu masnoće, već na zadržavanje vode, što je povezano s povećanim unosom ugljikohidrata.

Mit: Određenom hranom možemo potaknuti metabolizam

Često se kaže da određena hrana može potaknuti metabolizam. No ovo je također veliki mit. Pojačati metabolizam znači unositi više kalorija, a to se može dogoditi samo pokretom. Ako želite smršaviti, vježbanje, vožnja bicikla ili hodanje svakako su dio toga, savjetuje ovaj stručnjak za mršavljenje.

Mit: Pijte najmanje tri litre vode dnevno

Količina vode koju pijemo nema izravan utjecaj na gubitak težine. Naprimjer, ako netko loše jede, a pije tri do četiri litre vode dnevno, ne mora nužno izgubiti na težini. Umjesto toga, voda je odgovorna za stvaranje osjećaja sitosti i time se smanjuje potreba za većom konzumacijom hrane. S druge strane, ako pijemo premalo vode, tijelo žudi za tekućinom, što se pogrešno detektira kao osjećaj gladi. Dehidracija nas također čini manje produktivnim te smo tada skloni posezati za slatkišima.

Mit: Redukcijska dijeta je čudesno oružje protiv viška kilograma

Redukcijska dijeta, zvana i kao FDH dijeta ili dijeta 'jedi po pola', zapravo je oblik mršavljenja koji djeluje kratkoročno dok je dugoročno poprilično neučinkovit. Naime jedenje manje količine hrane dugoročno jednostavno ne funkcionira te će vrlo vjerojatno izazvati umor mišića i gubitak koncentracije, osobito ako se u isto vrijeme bavite sportom. Osim toga, budući da je za FDH dijetu potrebna jaka volja za mršavljenjem, rizik od jo-jo efekta je vrlo visok.

Mit: Cheat day (dan za varanje) sasvim je dopušten u procesu mršavljenja

Stručnjak za mršavljenje Jan Bahmann ne preporučuje takozvane 'dane varanja' jer oni vrlo brzo mogu prerasti u poremećaj prehrane. Ako na prehranu gledamo kao na žrtvu i nagradu, ona brzo može postati opasna. Umjesto toga, trebali bismo naučiti da se svaki dan prepuštamo stvarima koje želimo jesti i jednostavno ih jedemo u manjoj količini.