OMOTANA U SLANINU

Jedini recept za mesnu štrucu koji ćete trebati

17.03.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Od svih mogućih načina pripreme mesa i raznih pečenja ili umaka, često zaboravljamo na klasičnu mesnu štrucu. Možda vam se čini da tu ima puno posla, ali zapravo je to jednostavan recept, a štrucu možete imati za ručak i dva dana

Dakle, mesna štruca je ukusno i praktično jelo koje primjerice možete i lako ponijeti na posao ili složiti kao sendvič. Ono što je važno jest da kupite kvalitetno meso i onda gotovo da i ne možete pogriješiti.

Kod odabira miješanog mljevenog mesa, najčešće se radi o kombinaciji primjerice svinjetine i govedine, ali zaljubljenici u kulinarstvo iz tima Bon Apetitt nakon više pokušaja došli su do zaključka da je najbolje odabrati samo govedinu. Usput, nemojte tražiti da vam samelju samo krto meso, već i oko 15 posto masnijih komada zbog sočnosti.

Tradicionalna priprema nalaže jaje koje će meso povezati zajedno s malo prženog luka i češnjaka, a tu je još i sol i papar. Mnogi vole skuhati jaja pa ih umetnuti u sredinu, a tada vam je od priloga doista dovoljna samo neka fina salata.

Ipak, u ovom receptu tajni je sastojak pileći temeljac, ali i parmezan i krušne mrvice, a ono najukusnije je zapečena slanina.

Sastojci:

1 žlica maslinova ulja
1 prodinstani luk
1 nasjeckani režanj češnjaka
¼ šalice jabučnog octa
3 žlice smeđeg šećera
¾ šalice umaka od rajčice
¼ žličice kajenskog papra
¾ šalice pilećeg temeljca
½ šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
2 velika jaja
⅔ šalice krušnih mrvica
½ šalice naribanog parmezana
1 žlica soli
¼ žličice papra
1kilogram mljevene govedine
6 trakica slanine

Priprema

Na maslinovu ulju u tavi pržite luk i češnjak oko četiri minute pa preselite u veliku zdjelu. U drugoj pak tavi zakipite umak od rajčice, šećer, ocat i kajenski papar. Povremeno miješajte i pustite da ključa pet minuta. Odvojite dvije žlice i izmiksajte u blenderu zajedno s peršinom i temeljcem.

Sada u zdjelu s lukom i češnjakom dodajte umak od rajčice i temeljac pa krušne mrvice, jaja, parmezan i sve ostale sastojke osim slanine. Dobro promiješajte, formirajte štrucu pa stavite na lim s papirom za pečenje. Trakice slanine složite po gornjem dijelu štruce. Pecite 70 do 80 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.