ISTINE I LAŽI

Je li uklanjanje celulita zapravo običan mit?

07.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Tri vodeća dermatologa koja su se specijalizirala na području istraživanja celulita, doktorice Cheryl Karcher i Jeannette Graf te doktor David McDaniel, raskrinkavaju sve mitove vezane uz celulit te otkrivaju pravu istinu

Mit: Samo pretili ljudi imaju celulit
Karcher i McDaniel kažu da čak 98 posto žena ima celulit. 'Možete biti izrazito mršavi i imati celulit. Supermodeli ga imaju', kaže Karcher. I dok debljanje može dovesti do razvoja veće količine celulita, višak kilograma nije jedini razlog nastajanja takozvane narančine kore. No, tko su žene koje se nalaze u tih magičnih dva posto bez celulita - Karcher kaže da su to najčešće žene koje imaju deblju kožu i najčešće su afričkog podrijetla, piše Refinery29

Mit: Celulit je nakupina masnoga tkiva
Celulit je zapravo neskladan spoj vlakana i masti. Ispod površine kože nalaze se vlaknaste niti ili odjeljci koji ne sadržavaju uvijek masne stanice. Nadute masne stanice koje su zarobljene u vlaknastim pregradama mogu se ispupčiti, dok vlaknasta linije mogu uzrokovati neravnu kožu.

Mit: Samo žene imaju celulit
Ovaj mit je uglavnom točan. Muškarci rijetko imaju celulit, osim ako imaju genetsku anomaliju, kaže McDaniel. Zašto su žene tako sklone celulitu? Većina znanstvenika smatra da je pojava celulita povezana s hormonima i simpatičkim živčanim sustavom. No Karcher, McDaniel i Graf imaju svoju teoriju: žene imaju okomite vlaknaste niti koje povezuju gornji sloj kože s mišićima. Kada te niti postanu stvarno tanke, nastaje rascjep između vlaknastih niti, dok masni jastučići 'iskoče' i uzrokuju istaknute masne jastučiće. Znanstvenici zaključuju da je pouzdani uzrok nastanka celulita genetski i hormonalni te da žene ne mogu puno utjecati na to.

Mit: Ako smršavite, celulit će nestati
Iako Karcher savjetuje zdravu prehranu, dovoljno sati sna i vježbanje, napominje da gubitak kilograma ne mora nužno rezultirati i gubitkom celulita. 'Često kada izgubite na težini, popravit će se i stanje s celulitom jer će se smanjiti masni jastučići koji vire prema van. No ponekad to zna rezultirati i time da se kože još malo objesi i rastegne,' kaže Karcher.

Mit: Ako koristite kreme, celulit će nestati
Bez obzira na to koliko koštale, kreme protiv celulita neće učiniti neku razliku, kažu Karcher i McDaniel. Ono što ti proizvodi mogu učiniti jest stvoriti iluziju glađe kože. Celulit postaje manje vidljiv, a odbijanje svjetlosti pridodaje dojmu povlačenja celulita, kaže Karcher dodajući da sličan učinak mogu imati i losioni za samotamnjenje.

Mit: Ako se povrgnete operaciji, celulit će nestati
Najnoviji tretman na tržištu, Cellulaze, jest operacija koja traje jedan sat, u cilju otklanjanja celulita. Liječnici koriste laser kako bi razbili masne stanice u površinskim slojevima kože. Nakon zahvata, koji košta oko 10 tisuća dolara ili čak i više, oporavak traje neko vrijeme. Za sada ovaj tretman slovi kao najučinkovitiji za uklanjanje celulita, ali ni on ne garantira ravnu kožu bez narančine kore.
Mit: Celulit se može iskorijeniti tretmanima
Kada se radi o tretmanima koji ne zahtijevaju odlazak pod nož, postoji širok spektar mogućnosti kao što je terapija ultrazvučnim akustičnim valovima, radiofrekvencijska terapija te korištenje lasera i izvora svjetlosti koji tope masne naslage. Svaki od tih tretmana zahtijeva jedan tretman tjedno tijekom narednih šest tjedana, a tretmani mogu minimalizirati pojavu celulita, no ipak neće izbrisati sve rupice i udubljenja.

Može li se celulit ipak ukloniti?
McDaniel smatra da UV svjetlost zajedno s pušenjem može pridonijeti težini pojave celulita te smatra da ti faktori mogu oštetiti kolagen i debljinu i elastičnost kože. Iako ta njegova teorija, zajedno s drugima, zahtijeva još podrobnije istraživanje, činjenica je da dobra i pravilna njega kože i briga o zdravlju svakako ne mogu imati loše posljedice.

Doktorica Graf, pak, ističe zdravu prehranu kao ključni faktor minimiziranja pojave celulita. Prema njezinim riječima potrebno je izbjegavati hranu koja potiče proizvodnju kiseline, kao što su slatka gazirana pića, dijetni sokovi te šećer. Umjesto toga, trebalo bi radije posezati za mediteranskom vrstom prehrane koja je bogata vlaknima. Osim toga, trebalo bi piti puno vode, a kako biste poboljšali lužnatost, dodajte u vodu nekoliko kapi limuna. Vrlo važnu ulogu ima i vježbanje koje potiče limfnu drenažu, baš kao i masaža te uspješno pomaže u ublažavanju simptoma celulita.

Karcher kaže da je pojava celulita na bedrima, stražnjici pa čak i na području trbuha sasvim normalna pojava. 'Iskreno, celulit bi se trebao smatrati sasvim normalnom pojavom, a ne problemom. Iako se ovih dana celulit ne smatra poželjnim, ne treba zaboraviti da se još do nedavno smatrao privlačnim.'