DR. SHEFALI TSABARY

Je li moguć odgoj djece bez svađe ili vike i što je zapravo svjesno roditeljstvo, otkriva nam svjetski poznata psihologinja s kojom surađuje Jelena Đoković

17.09.2022 u 18:57

Bionic
Reading

Dr. Shefali Tsabary psihologinja je svjetskoga glasa koja će u Zagrebu održati predavanje 21. rujna u Mozaik Event Centru, a u Hrvatsku dolazi na poziv Novak Đoković Fondacije kako bi predstavila koncept svjesnog roditeljstva, kojem se posvetila tijekom svoje karijere

Dr. Shefali Tsabary dobro je poznato ime u svijetu psihologije, a ova vodeća svjetska stručnjakinja za roditeljstvo, klinička psihologinja i autorica nekoliko bestselera New York Timesa uoči svog prvog gostovanja u Hrvatskoj rado je za tportal otkrila u čemu je bit njezinog koncepta tzv. svjesnog roditeljstva.

U okviru njezinog predavanja, svjesno roditeljstvo će biti detaljnije objašnjeno i kroz razgovor s Jelenom Đoković, suosnivačicom i globalnom direktoricom Fondacije.

Dr. Shefali, koja je o svojoj metodi govorila i u emisijama Oprah Winfrey, najavila je između ostalog kako će na zagrebačkom predavanju iskoristiti jedinstvenu priliku da bi podijelila iskustvo o brojnim izazovima s kojima se roditelji svakodnevno susreću u odnosu s djecom te će ponuditi savjete koji će im omogućiti bolju povezanost s njima.

Psihologinja naglašava kako je svjesno roditeljstvo koncept koji jača i njeguje osobnost djeteta, uvažava njegovu autentičnost i prihvaća ju uz postavljanje zdravih granica.

Ističe kako sve roditelje spaja samo jedna namjera - biti što bolji roditelj i da dijete bude sretno.

'Otkrit ću vam jednu tajnu - recepta nema, ali ima jedan put koji će vam pomoći da shvatite dijete: to je put razumijevanja onoga što vi osjećate i onoga kako ste se osjećali kad ste bili mali. Kada riješimo tu zagonetku, odgovori će se sami razotkriti', kaže dr. Shefali Tsabary.

Cilj je zapravo prepoznati djetetovu autentičnost i njegovati ju, a prema riječima psihologinje, bit ove metode je povezanost i usklađivanje s osnovnim temperamentom djeteta.

Jelena Đoković je u nedavnom intervjuu za tportal govorila o konceptu svjesnog roditeljstva koji i sama primjenjuje.

'Dr. Shefali se pojavila u mom životu kad sam bila u potpunom životnom rasulu kao mama. Imala sam jednogodišnjeg dječaka i sve ono što sam prije učila o roditeljstvu kroz rad s Fondacijom nekako je bila teorija koja se nije prenijela u praksu. Mislila sam - bit ću dobra mama, a onda se ispostavilo da nisam baš ispunila svoja očekivanja jer su bila previsoka. To je bio trenutak u kojem sam otkrila da perfekcionizam i roditeljstvo ne idu zajedno. Došla sam do dr. Shefali zahvaljujući Oprah Winfrey, njezinim knjigama i preporukama za knjige. Jako je bitno da neke mame koje su došle do njezinih spoznaja podijele to s drugim mamama, pa tako i ja to nastavljam raditi. Kada sam saznala za njezine metode rada s roditeljima, način na koji je to rekla probudio me i beskrajno sam joj zahvalna zbog toga. Posljednjih sedam godina njezina sam učenica i netko tko rado govori o svjesnom roditeljstvu kao načinu podizanja narednih generacija', otkrila je Jelena.

'To nam omogućuje da ih ne kontroliramo kako bi postali ono što želimo da postanu i umjesto toga im dopustimo da postanu ono u čemu su najautentičniji. Ova vrsta roditeljstva odmiče se od srama, krivnje i krivnje, gdje se djetetom manipulira kako bi ga roditelji kontrolirali', naglašava.

Kako je objasnila, 'savršen roditelj' ne postoji.

'Ne postoji nešto poput 'savršenog' roditelja, djeteta, života... Jednom kada prigrlimo ovu ideju nesavršenosti, dopuštamo sebi da prigrlimo i prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo. To nas oslobađa da živimo s više radosti i obilja umjesto da žudimo za postizanjem ideala perfekcionizma koji je utopijski i zapravo ne postoji', jasna je dr. Shefali.

Je li moguć odgoj djece bez svađe ili vike

Mnogi se pitaju je li moguće odgajati djecu bez svađe ili vike, a psihologinja kaže da to nažalost nije izvedivo.

'To nije moguće učiniti bez ikakvih svađa ili vikanja. Nitko nije svetac/ica i djeca su 'dužna' ponašati se tako da roditelji izgube živce u jednom ili drugom trenutku. Međutim cilj ovdje nije savršenstvo ili potpun izostanak vikanja/svađe, već je umjesto toga cilj razumjeti zašto se uzrujavamo i kako se bolje kontrolirati da ne bismo morali gubiti živce s djecom. Prve dvije godine djetetova života ključne su za stvaranje sigurnosti i dosljednosti. Stoga je važno da postoji dosljednost roditelja kako bi dijete moglo početi osjećati povjerenje da će njegove potrebe biti zbrinute na vrijeme i s ljubavlju. Ovo su godine u kojima veza između djeteta i roditelja mora biti snažna kako bi oboje počeli stvarati snažne temelje za svoj odnos', ističe ona.

Što se tiče najvećih roditeljskih izazova suvremenih roditelja, to su naravno sveprisutni ekrani i društvene mreže.

'Rekla bih da je to prekomjerna uporaba i zlouporaba ovisnosti o ekranu i društvene mreže. Oboje je dovelo do toga da su naša djeca više odvojena od sebe i nas, izoliranija i manje su interaktivna s okolinom nego prijašnje generacije. Ti ih utjecaji također ostavljaju izloženima stalnim usporedbama s drugima, što izravno utječe na doživljaj samoga sebe i samopoštovanje', rekla je dr. Shefali.

Najbolja stvar koju možemo učiniti da postanemo bolji roditelji je, dodaje, da više prihvaćamo i volimo sebe.

'Kada smo ispunjeni osjećajem unutarnje cjelovitosti i radosti, to manifestiramo prema našoj djeci. Budući da smo potpuni unutar sebe, ne nastojimo manipulirati našom djecom da nas 'upotpune'. To im omogućuje da žive bez tereta naših očekivanja. Tako mogu biti manje tjeskobni, a više sretni u vlastitom životu', smatra ona.

Za svoj stil roditeljstva kaže kako je opušten.

'Moj osobni stil roditeljstva je više laissez-faire i opušten jer znam da će moje dijete sigurno griješiti i naići na neuspjehe. Budući da od nje ne očekujem savršenstvo, mogu svoja očekivanja svesti na minimum i ne nametati joj kontrolu', otkrila je psihologinja.

Godinama surađuje i s Jelenom Đoković.

'Jelena je završila obuku za trenericu svjesnog roditeljstva u mom institutu za podučavanje svjesnog roditeljstva i od tada je prekrasan ambasador ovog moćnog i transformacijskog rada', rekla je dr. Shefali.

Vole li vaša djeca vježbati - ovisi o vama Izvor: Wochit / Autor: Wochit