GASTRO SAVJETI

Jamie Oliver otkriva korisne trikove u kuhinji: Evo kako ćete iskoristiti hranu kojoj ističe rok

28.10.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Hrvati godišnje bace čak 400,000 tona hrane, što nam dovoljno govori o tome kako mnogi od nas ne znaju pametno raspolagati namirnicama u svom kućanstvu. Čuveni britanski chef Jamie Oliver ima rješenje za nepotrebno bacanje hrane. Slavni kuhar podijelio je s javnosti nekoliko odličnih savjeta uz pomoć kojih ćete iskoristiti hranu kojoj ističe rok te samim time uštediti novac, organizirati hladnjak i još štošta drugo

Jamie Oliver poznat je po brzinskim, slasnim i zdravim receptima bez puno kompliciranja i zahtjevnih tehnika, zbog čega se i proslavio. Nekontrolirano bacanje hrane u Velikoj Britaniji, koje je također veliki problem i u Hrvatskoj, potaknulo je slavnog chefa da s Britancima podijeli nekoliko savjeta koji će im pomoći da pametnije iskoriste hranu koju imaju hladnjaku.

44-godišnji chef, poznat i kao goli kuhar, udružio se s tvrtkom Hotpoint koja se bavi proizvodnjom kućanskih aparata kako bi spriječio Britance da bacaju hranu (sedam milijuna tona godišnje).

'Prošle godine smo pretvarali ostatke hrane u ukusna jela, a ove godine slavimo svaki preostali komadić voća i povrća, i to uz pomoć mojih kulinarskih trikova koji će vam pomoći da pripremite slasne obroke bogate okusom od namirnica koje ste namjeravali baciti', rekao je Jamie Oliver.

1. Pametno skladištenje

Temperatura u hladnjaku varira, stoga meso i ribu uvijek držite u hladnijem dijelu, na dnu hladnjaka, a hranu poput mliječnih proizvoda u sredini hladnjaka. Kuhano meso obavezno držite na zasebnoj polici, odvojeno od bilo kojeg sirovog mesa, a sirovu hranu skladištite na najnižoj polici u hladnjaku. Vrata su najtoplije područje hladnjaka koje je direktno izloženo toplom zraku svaki put kada otvorite hladnjak, stoga ovdje držite proizvode koji se ne kvare lako, poput sokova, začina i preljeva.

2. Naučite čemu nije mjesto u hladnjaku

U hladnjaku čuvajte samo one namirnice kojima je ondje i mjesto, što znači da namirnice poput krumpira ili konzerve nemaju što tražiti u hladnjaku. Njih čuvajte na tamnom i suhom mjestu poput smočnice. Pojedine namirnice kojima nije mjesto u hladnjaku mogu brže dotrajati u hladnjaku. Kruh će primjerice duže ostati svjež izvan hladnjaka.

3. Zamrzavanje je zakon

Zamrzivač je kao vremenska kapsula za svježu hranu. Sve svježe namirnice za koje znate da ih nećete stići iskoristiti u narednim danima te se bojite da će se pokvariti slobodno ubacite u zamrzivač. Ovo je posebno zgodno za svježe voće i povrće jer ćemo na taj način sačuvati sve njihove nutrijente, a imat će i jednako svjež okus kao da ste ih upravo ubrali u vrtu. Voće možete očistiti i narezati na kockice te pospremiti u vrećice ili plastičnu posudu. Zaleđeni komadi voća odlični su ako želite napraviti brzinski smoothie, a zaleđene komade povrća možete iskoristiti za rižota i razne umake.

5 razloga zbog kojih trebate jesti više povrća Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

4. Zamotajte začine

Kako bi vaše začinsko bilje bilo dulje svježe, zamotajte ga u vlažan kuhinjski ručnik te ga tako zamotanog stavite u hladnjak. Policu u kojoj držite voće, povrće i salate obložite papirnatim ručnicima koji će apsorbirati vlagu i usporiti kondenzaciju iz voća i povrća.

5. Iskoristite stari kruh

Kruh je omiljeni dodatak brojnim jelima, no unatoč velikoj ljubavi između Hrvata i kruha, mnogi od nas ne stignu pojesti sav kruh prije nego se stvrdne i više ne bude ukusan. Umjesto da ustajali kruh bacite u smeće, izrežite ga na kockice i iskoristite kao krutone ili ga sameljite u krušne mrvice i stavite u zamrzivač. Osim za pohanje, krušne mrvice možete koristiti i za zgušnjavanje raznih umaka.

6. Poduplajte porcije

Svi mi imamo dane kada smo umorni i nismo raspoloženi za kuhanje. Zato je dobro uvijek imati u zamrzivaču gotov obrok poput variva, umaka, juha ili gulaša koji možete brzinski ugrijati i servirati na stol. Stoga Jamie Oliver savjetuje kuhanje većih porcija, a sve što je višak prebacite u posude i zamrznite.

7. Napravite vlastiti kiseliš

Umjesto da kupujete kiseliš, možete ga napraviti kod kuće. Mrkve, brokule, paprike, cvjetače i/ili krastavce jednostavno stavite u staklenku s malo octa, soli, šećera i vode i voila! - kiseliš je gotov.

Kako raditi još bolje sendviče Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

8. Uvijek imajte pri ruci začine

Začini brzo uvenu, pogotovo ako su već odrezani, stoga bi bilo mudro nasjeckati ih i posložiti u kalupe za led, dodati malo ulja i vode i pospremiti u zamrzivač. Na taj način ćete uvijek pri ruci imati spremno začinsko bilje koje možete u sekundi ubaciti u jelo.

9. Začinite čili papričice

Kako ne bi izgubile svoju jačinu okusa, baš kao i svo ostalo povrće, čili papričice možete zamrnuti i biti sigurni da će imati okus kao i prvog dana kada ste ih kupili.

10. Iskoristite ostatke hrane

Mnogi bacaju kuhane ostatke hrane jer ne znaju što bi s njima. Potrebno je samo malo mašte da biste od ostataka od ručka napravili odličnu večeru ili jelo za sutrašnji ručak. Primjerice, ostatke pečene možete narezati na kockice i ubaciti u umak koji možete poslužiti s rezancima ili rižom ili od nje napraviti zdravu i niskokaloričnu salatu, slanu pitu ili gulaš.