Jesen je vrijeme kada košare prirodno pune jabuke – i za to postoji više dobrih razloga. Osim što su izvrsne svježe ili kao dodatak jelima, jabuke obiluju nutrijentima i zaštitnim biljnim spojevima s dokazanim koristima za zdravlje, pa svaka berba donosi i mali poticaj dobrobiti na tanjuru
Od crvenog delišesa preko idareda do granny smitha - jabuke su ukusan i praktičan način da jelovnik obogati hranjivim tvarima. Jedno su od najkonzumiranijih voća u svijetu. Najčešće se jedu svježe kao međuobrok, ali mogu se pronaći i u pitama, kolačima, džemovima, sokovima, pa čak i vinima.
Pravo malo nutritivno čudo, jabuke su povezane s nizom koristi: mogu potaknuti zdravu probavu, smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih stanja te podržati funkcije mozga.
Poboljšava zdravlje vašeg srca
Kad se jedu s korom, jabuke obiluju vlaknima, polifenolima i drugim vrijednim nutrijentima koji podržavaju kardiovaskularno zdravlje. Redovita konzumacija, čak i jedne manje jabuke dnevno, povezuje se s manjim rizikom od srčanih bolesti, povišenog kolesterola i visokog krvnog tlaka, kao i s nižim rizikom smrtnosti od moždanog i srčanog udara.
Mogu potaknuti probavne funkcije i regulirati probavu
Bogat su izvor pektina, topivog vlakna koje u crijevima upija vodu, omekšava stolicu i olakšava probavu. Pritom pektin djeluje i kao prebiotik, potičući rast korisnih crijevnih bakterija. Mogu pomoći kod regulacije tjelesne težine. Zahvaljujući visokom udjelu vode i vlakana te niskoj energetskoj vrijednosti, jabuke su zasitan, a lagan međuobrok. Neka istraživanja povezuju redovitu konzumaciju s lakšim smanjenjem tjelesne mase i održavanjem zdravog indeksa tjelesne mase (BMI).
Pogodne su i za dijabetičare
Uzimanje barem dviju porcija voća poput jabuka dnevno povezano je sa znatno nižim rizikom razvoja dijabetesa tipa 2. Flavonoidi iz jabuka, osobito kvercetin, pridonose boljoj regulaciji šećera u krvi i većoj osjetljivosti na inzulin, dok topiva vlakna usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i ublažavaju nagle skokove glukoze.
Čiste zube i uništavaju štetne bakterije
Jabuka ne može zamijeniti četkicu i pastu za zube, no konzumacija jabuke će zube svakako ojačati. Žvakanjem jabuka osim čišćenja uništavaju se štetne bakterije u usnoj šupljini. Sadrže fosfor, kalcij i fluor koji pomažu pri sprečavaju razvoj karijesa. I dok se pranjem zubiju uništava 60 posto bakterija u ustima, jedenjem jabuka čak 90 posto.
Smanjuju rizik od raka
Antioksidansi i fitokemikalije u jabukama neutraliziraju slobodne radikale i mogu usporiti rast stanica raka. Najčešće se ističe zaštitni učinak na rak debelog crijeva, ali i na rak dojke, pluća i prostate, a viši unos vlakana dodatno snižava rizik od kolorektalnog karcinoma. Prema podacima American Institute for Cancer Research, povećanje unosa vlakana za 10 grama dnevno smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 7%.
Za bolje zdravlje mozga
Snažni antioksidansi iz jabuka, ponajprije kvercetin, mogu štititi neurone od oksidativnih oštećenja i potencijalno smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Iako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima, postoje uvjerljivi dokazi da jabuke povoljno utječu na kognitivne funkcije. Studije su također povezale visok unos flavonoida s manjim izgledima za moždani udar. Britanska studija iz 2022. godine otkrila je da adolescenti koji konzumiraju manje povrća i voća u prehrani imaju tendenciju lošijeg mentalnog zdravlja. Bilo da ih se konzumira zbog probave, zdravlja srca ili mršavljenja čini se da jedna jabuka dnevno zaista može napraviti razliku u zdravlju.