KORISNI TRIKOVI

Izjeda li i vas svakodnevno ovo?

06.12.2013 u 08:32

Bionic
Reading

Stres ima emocionalne i fizičke posljedice, a ako vas on prati svakodnevno tijekom radnog dana, vrijeme je da poduzmete nešto po tom pitanju i uzmete stvari u svoje ruke

Zahtjevno radno mjesto već je samo po sebi teško, a još ako su uvjeti rada stresni, to cijelu situaciju čini gotovo nemogućom. A kako biste si olakšali svakodnevnicu, poslužit će vam navedeni savjeti.

Druge kolege u vama izazivaju ljutnju
Ako ste zatrpani poslom, možda ćete se zbog silne frustriranosti svoju ljutnju izraziti na kolega oko sebe. I dok grube riječi usmjerene prema kolegama, ili čak i šefu, mogu donijeti trenutno olakšanje, u konačnici to može stvoriti neprijateljsko i nepovjerljivo radno okruženje. Takvo ponašanje uvelike može utjecati na kolege te na poslu bespotrebno postati izborom dodatnom stresa, piše Yahoo.com.

Lijek: Ispušite se vježbajući. Neka frustracije zakuhaju dok vježbate u teretani u stanci za ručak. Ako nemate mogućnost odlaska u teretanu, uputite se u žustru šetnju obližnjim parkom ili pak hodajte gore-dolje po stepeništu. Odmah ćete se 'ispuhati', a tako ćete i u tijelu osloboditi veću količinu endorfina te ćete biti otporniji na stres.

Fokusiranje vam predstavlja borbu
Kada se nalazite između niske plaće i visokih šefovih zahtjeva, tijelo je vjerojatno preplavljeno emocionalnim gubitkom te oslobađa kortizol – hormon koji se ispušta uslijed stresa. Ta negativna nuspojava može se spriječiti logičkim zaključivanjem te određivanjem vremena reakcije.

Lijek: Meditirajte. Priuštite si odmor od posla tako što ćete s vremena na vrijeme ustati do stola, malo se odmaknuti od svih i povući na osamu. Pokušajte meditirati jer upravo je to jedan od najučinkovitijih načina da se oslobodite stresa. To ćeš vas natjerati da se zaustavite na vrijeme, usredotočite na smirivanje te identificirate izvore prekomjerna stresa. Također postoje dokazi kako meditacija može imati pozitivan učinak na mozak. Istraživanje znanstvenika s Harvarda iz 2011. pokazalo je kako svakodnevno meditiranje u trajanju od 27 minuta doprinosi boljem pamćenju, empatiji i smanjenom stresu.



Ručak vam je brza hrana

Osim što utječe na sposobnost razmišljanja, oslobađanje kortizola također može uzrokovati da žudimo za slatkom i kaloričnom hranom. Kada smo pod stresom, ne obaziremo se na vođenje nutricionističke brige tijelu.

Lijek: Obvežite se na zdraviji način ishrane. Ako ste iscrpljeni i ljuti, najvjerojatnije ćete žuditi za obrokom prepunim kalorija. No ako ste toga svjesni, trebate uložiti dodatan napor kako biste manje jeli nezdravo kada ste pod stresom. Smanjite porcije, birajte hranjivije opcije kao što je voće te jedite samo kada ste gladni.

Spavanje je postalo obaveza
Većinu vremena tijekom noći provodite prekrećući se s jedne strane na drugu i razmišljajući što vas sve čeka idući dan. Kao rezultat manjka sna vaše kognitivne funkcije nisu tako oštre, osim toga manje sati sna negativno može utjecati na pamćenje i sposobnost učenja.

Lijek: Odmorite se. Prema istraživanju National Sleep Foundationa, Amerikanci spavaju šest sati i 15 minuta tijekom noći. Iako se količina potrebnog sna razlikuje od osobe do osobe, stručnjaci preporučuju sedam do osam sati sna za bolju radnu učinkovitost.

Osjećate da ste 'izgorjeli'
Ako je stres na poslu konstantan dio vašeg života, na horizontu bi se mogli nazirati znatno veći problemi. Prema psihoterapeutu Bryanu Robinsonu, 'izgaranje' na poslu može dovesti do osjećaja očaja i depresije.

Lijek: Potražite stručnu pomoć. Razmislite o posjetu terapeutu, posebice ako ste na rubu snaga i fizički i psihički. Ako se ne možete sami uhvatiti u koštac sa stresom i ne znate si pomoći, stručna osoba bi vam mogla dobro doći u toj situaciji.