dobro je znati

Izbjegnite greške koje svi radimo: Kako pravilno skladištiti krumpir kako bi trajao mjesecima

31.08.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Ako bismo morali odabrati jednu od najčešće korištenih namirnica prilikom kuhanja, tu titulu bez problema bi mogao odnijeti krumpir. Kuhan, pečen, pržen, u varivu, u obliku njoka ili kao slani hrskavi krumpirići – način njegovih priprema je doista velik. Svejedno, koliko god da ga koristimo, i dalje ga vrlo često nepravilno skladištimo. Ako vam se krumpir brzo kvari ili poprima neželjenu zelenu boju, ovi savjeti su za vas

Krumpir je korijenasto povrće poprilično dugog roka trajanja, posebice ako se pravilno skladišti. Ključ čuvanja krumpira je na suhom i hladnom mjestu, kao što su kuhinjski ormarić, podrum i ostava, u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji. Na taj način spriječit će se njegovo nicanje, poprimanje zelene boje ili truljenje.

Kako čuvati krumpir

Premda krumpir ne treba stavljati u hladnjak, on će ipak najdulje trajati ako ga spremite na hladno i tamno mjesto. Točnije, na mjesto gdje se temperatura kreće do 10 stupnjeva i s vlagom od 90 do 95 posto. Prema tome, podrum bi bio idealno mjesto za čuvanje krumpira te će ondje potrajati danima, ako ne i mjesecima.

No, što u slučaju ako nemate podrum? Ne brinite, uz ove ključne savjete za skladištenje krumpira podrum uopće nije potreban.

Krumpire držite podalje od sunčeve svjetlosti

Ne držite krumpir na otvorenom na radnoj površini. Čuvajte ih u ladici, u košarici, u ormaru, u papirnatoj vrećici…na bilo kojem mjestu koje je mračno, a krumpiri bi trebali bez problema potrajati jedan do dva tjedna. Prozirna plastična vrećica, poput one u kojoj ste ga donijeli kući iz trgovine, zapravo nije idealna za skladištenje krumpira, koji je, premda to često zaboravljamo, biljka. Izložen sunčevoj svjetlosti, krumpir će učiniti fotosintezu i postat će zelen, a na kraju će se smežurati i istrunuti. No, pripazite da krumpire ne pospremite predobro, na primjer na samo dno ladice, te na kraju potpuno zaboravite na njih narednih nekoliko mjeseci.

Osigurajte im protok zraka

Krumpir je najbolje držati u papirnatoj, mrežastoj ili platnenoj vrećici, a u obzir dolaze u spremnici sa dobrim ventilacijskim rješenjem. Naime, krumpiri ispuštaju ugljični dioksid i vodu u obliku pare, pa bez dobrog zraka u tre oka će se naći u vlažnom okruženju. Ako ih želite držati u plastičnoj vrećici iz dućana, pobrinite se da nije čvrsto zavezana i stegnuta.

Krumpire ne držite pokraj luka

Nerijetko ovo dvoje držimo jedno pokraj drugoga, no to nije dobra odluka. Naime skladištenje pokraj luka krumpir potiče na nicanje, a isto se događa ako ga držite zajedno s avokadom, bananama i jabukama.

Izbjegavajte topla mjesta

Čak i ako nemate hladnije mjesto za skladištenje od svoje kuhinje, pazite da izbjegnete najtoplija mjesta u prostoriji: ne čuvajte krumpir pokraj pećnice, ispod sudopera ili iznad hladnjaka. Kad je toplije od idealne temperature skladištenja, krumpir će početi nicati, no ni izrazito hladna mjesta nisu dobar izbor. Krumpir nikada ne držite u hladnjaku. Naime, metabolizam krumpira se na hladnijim temperaturama mijenja na kompliciran način što rezultira razgradnjom škroba na šećere. To znači da će krumpir pohranjen u hladnjaku s vremenom imati slađi okus, a kad se skuha, veća je vjerojatnost da će poprimiti neprimamljivu smeđu nijansu.

Kako prepoznati pokvareni krumpir

Ako se pitati jesu li se krumpiri pokvarili, potražite nekoliki jednostavnih znakova - plijesan, crne mrlje i meke točke lako se otkrivaju. Benjamin Chapman, izvanredni profesor i stručnjak za sigurnost hrane na Državnom sveučilištu North Carolina, također preporučuje izbjegavanje konzumiranja krumpira koji je naboran, mekan ili smežuran. Možda takav krumpir nije štetno jesti, no razmišljate da tako jedete bilo koju drugu pokvarenu namirnicu, poput banana ili jabuka. Okus i tekstura neće biti u najboljem redu i jednostavno su neprivlačni.

Što se tiče zelenog krumpira, dr. Chapman kaže da je to znak da je krumpir bio izložen prevelikoj količini svjetlosti te da će imati gorak okus, a može čaj iziritirati probavni sustav.