MORATE GA PROBATI

Dosadio vam je običan pire krumpir? Imamo božanstven recept za potpuno novu dimenziju ovog omiljenog priloga

17.04.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Tradicionalni prilog irski colcannon, slavna kuharica Nigella Lawson malo je doradila na svoj način, a rezultat je očekivano božanstven

Colcannon je zapravo pire s keljem i obiljem maslaca u kojem se doda kratko prepržen mladi luk. Za njega vam treba krumpir približno iste veličine, a kuhate ga neoguljenog u komadu kako ne bi upio previše vode.

Posebno skuhajte kelj i još samo trebate zagrijati maslac u posudi dok ne dobije boju lješnjaka. I da, maslaca ima puno, i slobodno ga smanjite ako vas zaprepasti količina, ali imajte na umu da colcannon nije samo jelo koje slavi krumpir, već se i veseli, a ne ispričava se maslacu, poručuje Nigella Lawson.

Potrebni sastojci:

  • 1-1.25 kg krumpira
  • 200 g kelja nasjeckanog na male komade
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žličice soli
  • 4 mlada luka
  • 150 g maslaca

Priprema

Skuhajte cijeli krumpir u kori, u posoljenoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, manjim krumpirima trebat će oko 40 minuta, a većima oko sat vremena.

Dok se krumpiri kuhaju, nasjeckajte kelj na male komade i odstranite tvrđe dijelove. Kelj skuhajte u manjoj količini vode dok ne budu mekani, oko pet minuta. Stavite ga u cjediljku da se ohladi. Kad se ohladio stisnite ga rukama da što više vode iscijedite iz njega.

Nasjeckate sitno mladi luk.

Kad je krumpir kuhan i još vruć, ogulite mu koru (pazite da se ne opečete) protisnite kroz pasirku za krumpir. Zagrijte mlijeko i prelijte krumpir, dodajte sol te umiješajte kelj.

U posebnoj manjoj posudi zagrijte maslac na slaboj vatri. Kad se maslac otopio, pojačajte malo vatru sve dok maslac na poprimi smeđu boju za što će vam trebati 6-7 minuta. Nakon toga maknite maslac s vatre i dodajte nasjeckani mladi luk te ga prepržite oko minute.

Zalijte krumpir s 2/3 smjese maslaca i luka te dobro izmiješajte, a ostatkom prelijte krumpir i kelj prije posluživanja.