Istraživačka morska avantura

Ivan Šarić otkriva put ribe od mora do stola

31.03.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Jeste li se ikad pitali kako riba iz morskih dubina završi u ribarnici? Kako izgleda proces ulova ribe i zašto je ribolov – mrak? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja saznao je Ivan Šarić kad je proveo noć s hrvatskim ribarima, ujedno i Konzumovim dobavljačima zahvaljujući kojima svježa riba u roku od samo 24 sata stiže iz mora u Konzumove prodavaonice

Istraživačka morska avantura Ivana Šarića pod nazivom „Priče i pričice uz ribe i ribice“ nastavak je Konzumovog serijala koji donosi kratke i zanimljive videozapise u kojima predstavlja domaće poljoprivrednike, OPG-ove i uzgajivače. Tako Šarićeva nova avantura donosi kratak i zabavan videozapis u kojima otkriva brojne zanimljivosti o ulovu domaće ribe i procesu „od mora do stola“.

Šarić se za potrebe ove avanture otisnuo u bespuća Jadranskog mora te je proveo noć s devet članova posade na Škodi, brodu plivarici nazvanom po istoimenoj velikoj mreži specijaliziranoj za ulov sitne plave ribe, većinom srdela i inćuna. Vlasnik broda Božo pojasnio je Šariću kako ribare dvadeset dana mjesečno, a kapetan broda Ivan zvan Pila naučio ga je razne ribarske pojmove poput stanice, sonara i sondara. Kako se Šarić snašao u novoj morskoj avanturi, pogledajte u videu.

Kroz 24 sata svježa će riba preko mora, broda i Konzumove vlastite pakirnice, u kojoj se pakira i slaže, naći svoje mjesto na odjelima svježe ribe u Konzumovim prodavaonicama, i to ne samo u onima većih formata, već i u više od 200 malih prodavaonica diljem Hrvatske. Jasan je to pokazatelj učinkovitog sustava i Konzumovog lanca opskrbe ovom visokovrijednom, hranjivom namirnicom, u kojem se poštuju najviši standardi kvalitete. Svježu ribu u Konzumovim prodavaonicama moguće je kupiti gotovo svaki dan i to u rinfuzi ili zapakiranu na komad, očišćenu i filetiranu što uvelike pojednostavljuje proces pripreme obroka. Konzum posjeduje i oznaku „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora te tako kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog podrijetla. Pritom ribare i uzgajivače već dugi niz godina podržava u očuvanju stoljetne tradicije te im naposljetku omogućava da žive od posla koji vole.