OMILJEN U BEAUTY INDUSTRIJI

Istražili smo koje su blagodati ricinusovog ulja i može li ono uistinu potaknuti rast kose i trepavica

01.07.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Ricinusovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline. Zbog svojih hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za njegu suhe kože, kože sklone infekcijama i zrele kože, ali i za njegu kose, trepavica i obrva. Odlučili smo istražiti potiče li ricinusovo ulje rast dlačica ili je to samo još jedan beauty mit

Što je ricinusovo ulje i koje su njegove blagodati?

Ricinusovo ulje, poznato i kao ricinus communis, biljno je ulje bogato hranjivim sastojcima koje se dobiva iz ricinusovog zrna. Iako potječe iz tropske istočne Afrike, naširoko se koristi u kozmetičke i ljekovite svrhe u Indiji. Ricinusovo ulje je obično bistro ili blijedo žute boje, osim ako se dobiva prženjem ili vrenjem, što je poznato i kao crno ricinusovo ulje.

S kemijskog gledišta rricinusovo ulje je dugolančana masna kiselina. Masne kiseline pružaju esencijalne bjelančevine i hranjive tvari folikulima kose i sprečavaju upalu folikula dlaka. Osim što djeluje protuupalno, ricinusovo ulje ima i nekoliko vrijednih blagodati za kosu - daju sjaj i povećanu fleksibilnost kosi.

Potiče li ricinusovo ulje rast kose?

Ne postoje studije koje bi pokazale da ricinusovo ulje može povećati rast kose više od 1 cm mjesečno, što se smatra prosječnom dužinom rasta kose u tom periodu. Međutim, oni koji ga koriste u te svrhe, često će vam reći drugačije.

90% ricinusovog ulja čini masna kiselina, ricinoleinska kiselina. Poznato je da stimulira receptor Prostaglandin E2, što može dovesti do dilatacije krvnih žila. Kada se primijeni na vlasište, povećana dilatacija krvnih žila povećava protok krvi bogate kisikom i hranjivim tvarima do folikula, odnosno korijena kose. Zbog hranjivih sastojaka koji sadrži, ricinusovo ulje štiti folikul dlake od vanjskih utjecaja koji uništavaju zdravlje i vitalnost folikula dlake.

Je li sigurno nanositi ricinusovo ulje na trepavice i obrve?

Stručnjaci tvrde kako je potpuno bezopasno koristiti ga za njegu obrva, no ističu kako je potrebno biti oprezan u kontaktu s očima. Nanesite malo ricinusovog ulja na ruku kako bi vidjeli hoće li doći do alergisjke reakcije. Ukoliko nemate reakciju, sigurno je za nanošenje na obrve i trepavice, no budite oprezni da vam ulje ne uđe u oči.

Kako upotrebljavati ricinusovo ulje za njegu kose i vlasišta?

Iako se ricinusovo ulje koristi diljem svijeta, nije namijenjeno svima. Prije nego ga nanesete na vlasište, nanosite malu količinu iza uha ili unutarnje strane nadlaktice tjedan dana, kako bi bili sigurni da neće iziritirati vlasište. Nakon što utvrdite da je ricinusovo ulje za vas bezopasno, možete ga koristiti na razne načine.

Ricinusovo ulje može se koristiti kao dubinski tretman za obnovu vrhova. Upotrijebite ga kao tretman prije šamponiranja kako biste spriječili petljanje kose. Također ga možete nanijeti na cijelu glavu za intenzivni tretman prije šampona. Topla voda i para pomoći se da ulje lakše prodre u kutikulu kose.

Ako imate kovrčavu kosu pomiješajte nekoliko kapi ricinusovog ulja u balzam za kosu i njime tretirajte kosu tijekom vrućih i vlažnih ljetnih mjeseci. Možete ga povremeno dodati i u šampon za kosu ili ga jednom tjedno koristiti kao pakung.

Koja je vrsta ricinusovog ulja najbolja?

Stručnjaci se slažu kako je najbolje koristiti hladno prešano ricinusovo ulje ukoliko ga nanosite direktno na kosu. S druge strane, crno ricinusovo ulje preporučuje se samo za njegu vlasišta.

Kada izbjegavati ricinusovo ulje?

Ricinusovo ulje trebali bi izbjegavati u širokom luku ukoliko ste skloni peruti ili već imate ovaj problem. Stručnjaci upozoravaju kako ricinuosovo ulje može pogoršati stanje.