SLATKI UŽITAK UZ KAVU

Isprobajte ovaj jednostavan recept za čokoladne kekse koje nema tko ne voli

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 22.05.2020 11:03
  • Objavljeno 22.05.2020 u 11:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: David Cabrera Navarro / Alamy / Alamy / Profimedia

Cijenjena britanska spisateljica kuharica, Nigella Lawson, podijelila je sa svojim obožavateljima na Instagramu recept za neodoljive kekse s komadićima čokolade. Svi koji su isprobali recept slažu se kako su to najukusniji keksi koje su ikad probali

60-godišnja spisateljica i voditeljica gastronomskog TV showa, Nigella Lawson, nije odabrala najbolji dan za provođenje vremena uz pećnicu, no čini se kako se trud isplatio. Ipak, svojim je fanovima savjetovala da kekse naprave neki drugi dan, kada temperature popuste.

Ako ste i sami ljubitelj domaćih američkih keksa s komadićima čokolade u kojima možete uživati uz kavu, a vaši mališani uz kakao, onda svakako vrijedi isprobati Nigellin recept. Uvijek možete ispeći više keksa pa ih pospremiti u staklenu zdjelu s poklopcem kako bi ostali svježi i hrskavi.

Sastojci (za cca. 14 komada)

  • 150 g omekšalog maslaca
  • 125 g smeđeg šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 jaje (ohlađeno u hladnjaku)
  • 1 žumanjak (ohlađen u hladnjaku)
  • 300 g običnog brašna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 330 g gotovih čokoladnih komadića (možete koristiti i sitno narezanu čokoladu)

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 170°C/150°C. Lim bložite papirom za pečenje.

2. Otopite maslac i pustite ga da se malo ohladi. U zdjelu pomiješajte smeđi šećer i šećer u prahu i ulijte otopljeni maslac. Izmiješajte sve električnim mikserom.

3. Dodajte ekstrakt vanilije, hladno jaje i žutanjak i miksajte dok ne dobijete laganu kremu.

4. Smanjite jačinu na mikseru i dodajte brašno i sodu bikarbonu. U tijesto ubacite komadiće čokolade.

5. Razvaljajte tijesto za kolačiće i šalicom oblikujte krugove. Kekse prebacite u pripremljeni lim za pečenje tako da su otprilike 8 cm udaljeni jedan od drugog i spljoštite ih lagano prstima. Vjerojatno ćete ih trebati peći u dva navrata, stoga tijesto koje čeka na pečenje za to vrijeme držite u hladnjaku.

6. Kekse pecite 15-17 minuta ili dok rubovi ne porumene. Kekse ohladite i prebacite u staklenku s poklopcem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!