SLATKO NA TANJURU

Isprobajte ovaj slasni kolač s jagodama i zobenim pahuljicama, idealan za dane kad se zaželite slatkoga

21.05.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Sada kada je konačno počela sezona jagoda, nismo mogli odoljeti slasnim receptima s ovim finim, super zdravim i niskokaloričnim bobičastim voćem koji su preplavili internet. Ovog puta vam predstavljamo neodoljivi i brzi kolač s jagodama i zobenim pahuljicama koji je po uzoru na recept Erin Clarke pripremio i talentirani hrvatski food bloger Hrvoje Stojanov

Osim što su ukusne i mirisne, jagode su bogate kalijem koji pozitivno utječe na živčani sustav te je dobar za bubrege i snižavanje visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij koji pomaže u borbi protiv stresa te željezo koje daje energiju mišićima.

Ako ste u potrazi za brzim, jednostavnim i slasnim desertom s jagodama, predlažemo vam kolač u kombinaciji jagoda i zobenih pahuljica koji smo pronašli na blogu Opet gladni, idealan za dane kada želite na brzinu pripremiti nešto slatko ili kada vam navrate iznenadni gosti.

Sto grama jagoda sadrži tek 32,5 kalorije, dok je poznato da su zobene pahuljice najbolji izvor kalcija među žitaricama. Zrno zobi bitno pridonosi zdravlju zubi i kostiju, bogato je vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi te poboljšanje probave. Zob je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za liječenje upala probavnih organa, a djeluje i na regeneraciju cjelokupnog organizma.

Sastojci

  • 700 g jagoda
  • 250 g zobenih pahuljica
  • 200 g brašna
  • 100 g šećera (može i smeđi)
  • 1/2 žličice soli
  • 180 g otopljenog maslaca
  • žlica pšeničnog griza (može i kukuruzni škrob)
  • sok od pola limuna
  • 1 žlica šećera

Priprema

1. Nasjeckajte jagode na sitne komadiće te stavite zdjelu sa strane.

2. Podloga i završni dio: u zdjelu stavite zobene, brašno, sol i šećer, sastojke dobro izmiješajte, dodajte otopljeni maslac te opet sve dobro izmiješajte. Od navedene smjese odvojite šalicu smjese koju ćete dodati na vrh pločica.

3. Kalup za pečenje (30 x 20 cm) obložite papirom za pečenje. Veći dio smjese prstima utisnite na dno i podloga je spremna.

4. Polovicu jagoda rasporedite po podlozi, po jagodama pospite griz, limun i žlicu šećera, a potom stavite i ostatak jagoda. Dio smjese od podloge koji ste pustili po strani rasporedite po jagodama kao završni sloj. Smjesa ne mora pokrivati jagode, neka jagode vire.

5. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 190, između 35 i 40 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi.