OPREZ

Imate pjegice? Evo zbog čega nikad ne smijete zaboraviti zaštititi kožu

10.07.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Iako su pjegice na koži postale i dobrodošao modni dodatak nakon što ih je popularizirala Meghan Markle, one zahtijevaju i posebnu njegu

Pjegama su najčešće sklone osobe svijetlog tipa kože. Ne ukazuju ni na kakvo ozbiljnije zdravstveno stanje, no osobe koje imaju pjegice općenito su sklonije oštećenjima kože do kojih može dovesti UV zračenje, rekancerozama i karcinoma kože, kao i malignom melanomu. Pjegice na licu nastaju kao posljedica lokalnog nakupljanje pigmenta melanina čija količina varira ovisno o izloženosti UV te su, naravno, ljeti najizraženije.

Iako se najčešće javljaju na licu, mogu biti i po cijelom tijelu, a njihov nastanak ne može u potpunosti spriječiti već samo možemo utjecati na smanjenje njihovog broja zaštitom od sunca korištenjem krema sa najvišim zaštitnim faktorom, šeširima širokog oboda, velikim sunčanim naočalima...

Pjege nam poručuju da se melanin u našoj koži povećava i nepravilno raspoređuje, upozorava dermatolog Alejandro Fueyo, a sklonost imaju osobe svjetlije kože kad su izložene suncu.

'Pojavljuju se tijekom ljetnih mjeseci, a zimi ili djelomice ili potpuno nestaju. Pjege nam daju do znanja da primamo sunčevo zračenje - vjerojatno višak ili čak i bez zaštite', objašnjava dermatolog.

Ako nisu adekvatno zaštićene, najveći su rizik za nastanak raka kože, osobito kod osoba svijetlog tena - no treba znati kako one same po sebi nisu nikakav probleme.

Mogu li se ukloniti?

'Da, s odgovarajućim laserima za uklanjanje pigmenta melanina, no to je više estetsko pitanje, nikako opasnost za zdravlje. Rješenje za njegu je vrlo jednostavno: korištenje vrlo visokih faktora zaštite kako bi se smanjio rizik od raka kože, prijevremenog starenja te njihove pretjerane pojave', kaže dr Fueyo.

Ako vam baš jako smetaju, dermatolozi upozoravaju da kreme za depigmentaciju nisu čudotvorne.

Mnoge kreme samo blokiraju proizvodnju melanina, dakle, mogu ubrzati uklanjanje pjega sve dok nema velikog izlaganja suncu, ali neće ih potpuno ukloniti.

Savjet za njegu kože s pjegicama: Kremu nanosite svakih 60 do 90 minura i to s vrlo visokih faktorom i izbjegavajte izlaganje najjačem suncu bez zaštite.