HIT NA AUKCIJI

Imate li ih? Ovi stari komadi iz Ikee sada vrijede pravo bogatstvo

19.12.2023 u 21:41

Aukcija Ikeinog namještaja u Stockholmu

Izvor: Profimedia / Autor: Viken KANTARCI / AFP / Profimedia

Bionic
Reading

Ikein namještaj i kućanske potrepštine proizvedene u razdoblju od 50-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, danas su kolekcionarski predmeti, čiji uščuvani primjerci na aukcijama postižu vrtoglave cifre

Selekcija od 122 komada rabljenog Ikeinog namještaja na nedavnoj aukciji u Stockholmu sveukupno je postigla cifru od 37 tisuća eura, budući da su neki od neobičnijih Ikeinih dizajna prepoznati kao kolekcionarski predmeti.

Vintage namještaj koji je išao na prodaju u Stockholmovom Auktionsverku, najstarijoj aukcijskoj kući na svijetu, uključivao je posuđe, namještaj, ogledala i svjetlosna tijela. Iako su brojni predmeti na dražbi datirali iz 50-ih, kada je Ikea još uvijek proizvodila svoj namještaj u Švedskoj, kolekcija je također uključivala porculansko posuđe koje je trgovac razvio u suradnji s Nacionalnim muzejom u Stockholmu 90-ih godina.

Najprivlačniji predmet na auciji bila je crvena sofa Impala Gillisa Lundgrena, pokojnog Ikeinog dizajnera koji je također osmislio sveprisutnu policu za knjige Billy. Prodavana 1972. godine u Ikeinim trgovinama za protuvrijednost od 120 eura, na aukciji je postigla cijenu od gotovo dvije tisuće eura.

'Ima puno Ikeinog namještaja za koji bismo mi kao aukcijska kuća rekli 'Ne, hvala'. Ali tu su i predmeti koji imaju nešto posebno ili neobičnu priču, nešto što privlači pažnju dizajnera', rekla je Ulrika Ruding, voditeljica odjela primijenjene umjetnosti aukcijske kuće u Stockholmu.

Dvije kožne fotelje Natura iz 70-ih, koje su u ponedjeljak prodane za više od tisuću eura, izazvale su interes jer su reinterpretirale klasični skandinavski namještaj na zanimljive načine, objasnio je Ruding. 'Vidimo da se lude 70-e u ovom trenutku vraćaju vrlo brzo kao trend'.

Poznata po pristupačnim modernističkim dizajnima, ali i pomalo klimavim policama za knjige i sofama, Ikea se obično ne povezuje s namještajem koji odolijeva vremenu. Ali kako trgovac ove godine slavi svoj 80. rođendan, neke od njegovih ranijih dizajna ponovno su otkrili kolekcionari i počeli su dostizati značajne svote na aukcijama.

Svjetski rekord za komad Ikeinog namještaja prodan na aukciji postavljen je prošlog svibnja, kada je ograničena serija Cavellijeve stolice dizajnera Bengta Rude prodana u Stockholmu za oko 17 tisuća eura – što je znatna marža u odnosu na 26 eura koliko je koštala kada je premijerno puštena u prodaju danas davne 1958. godine.

'Radim u aukcijskoj industriji gotovo 30 godina, i da je netko kad sam počela rekao 'Jednog dana ćete ugostiti Ikeinu aukciju u vrlo lijepom izložbenom salonu', rekla bih 'Ne, ne, to je apsolutno nemoguće', za agenciju France-Presse izjavio je šefica aukcijske kuće, Li Pamp.

'Ikea je na mnogo načina bila kontroverzna', primijetila je, navodeći povijest tvrtke u kopiranju i praćenju trendova te kritike na račun zaštite okoliša i održivosti. 'Ali postoje i neke stvari koje se ističu'. ​

Ikeina kolekcija Nytillverkad Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea