TREĆE IZDANJE

Poslastica za ljubitelje retro dizajna: Ikea vraća svoje kultne komade iz 60-ih i ludih 70-ih

14.12.2023 u 11:38

Ikeina kolekcija Nytillverkad

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Bionic
Reading

Svjesna velikog interesa ljubitelja interijera za njegovim kultnim komadima namještaja, Ikea ih sada nudi u sklopu kolekcije Nytillverkad

S kolekcijom Nytillverkad, Ikea s ponosom vraća ikonične komade ponovno osmišljene u novim bojama i materijalima koji odgovaraju potrebama i snovima današnjice. Treće izdanje kolekcije nadahnuto je vremenom kada su kultura mladih, pop glazba i politički prosvjedi oblikovali svijet. U to je vrijeme Ikea predstavila nove materijale poput obojene iverice i plastike kako bi stvorila namještaj s mladenačkim izrazom.

Odvažni oblici, optimistične boje, udobne fotelje, dlakavi tepisi karakterizirali su stil opremanja tog vremena, a ovo novo izdanje kolekcije Nytillverkad lansirano je kako bi ljubiteljima retro dizajna omogućilo da ponovno dožive te dane.

Karin Mobring bila je prva Ikeina dizajnerica koja je značajno utjecala na njegov stil. Godine 1964., nakon što je Ingvar Kamprad uočio drveni naslonjač koji je dizajnirala Karin na sajmu namještaja u Stockholmu, angažirana je da se pridruži Ikeinom dizajnerskom timu.

Do 1970-ih smatrala se jednom od najproduktivnijih dizajnerica brenda i predvodnicom trendova u svijetu interijera. Ukorijenjena u klasičnom, ruralnom skandinavskom stilu, Karin je također bila vrlo svestrana dizajnerica, koja je razvila oko stotinu Iikeinih proizvoda. Pomoćni stolić Cromi, jedan od njezinih kultnih komada, ponovno je lansiran u novoj kolekciji Nytillverkad kao pomoćni stolić Baggboda s bijelom ili svijetložutom pločom stola i kromiranim okvirom.

Gillis Lundgren, koji se pridružio Ikei 1954., bio je vizionarski dizajner koji je prštao idejama i entuzijazmom. Blisko je surađivao s Ingvarom Kampradom u upravljanju Ikeom, pomogao u razvoju njegovog logotipa, ilustrirao naslovnice kataloga, fotografirao proizvode i radio kao dizajner namještaja. Jedan od njegovih kultnih komada bila je fotelja Mila, sada pretvorena u okretnu fotelju Dylinge . Prostrana Puck fotelja iz 1969. također se vraća, kao model Sotenas.

Ključnu ulogu u oblikovanju kolekcije odigrali su i suvremeni švedski dizajneri Sven Fristedt i Ehlén Johansson. Neki od privlačnih uzoraka koje je dizajnirao Sven Fristedt u 60-ima i 70-ima vraćaju se na Streckfly navlake za jastuke i Ängfibbla unaprijed izrezanu tkaninu.

Ehlén Johansson, jedan od najistaknutijih švedskih dizajnera i dobitnik nagrade The Red Dot Design Award, dizajnirao je vazu Skogstrunda, elegantan i suptilan komad s visokim vratom koji podržava rezano cvijeće.

'Vintage namještaj u posljednje se vrijeme jako vratio i raste potražnja za određenim Ikeinim proizvodima koji su postali favoriti kolekcionara. Zato smo odlučili vratiti izbor naših ikona dizajna i uzbuđeni smo što vidimo interes kupaca svih dobi, posebno mladih koji otkrivaju naše dizajnersko nasljeđe i koriste ova živopisna rješenja za izražavanje kod kuće. Za nas su ovi proizvodi bit demokratskog dizajna: bezvremenski su jer kombiniraju prekrasan oblik, izvrsnu funkciju, održivost, pristupačnu cijenu i dugotrajnu kvalitetu', kazao je Johan Ejdemo, Ikein globalni menadžer za dizajn.

Treće izdanje kolekcije Nytillverkad bit će dostupno u Ikeinim trgovinama diljem svijeta od siječnja 2024.