INDUSTRIELL

Ikea predstavila novu dizajnersku kolekciju koja slavi nesavršenost

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 03.04.2018 12:37
  • Objavljeno 03.04.2018 u 12:37
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Ikea predstavlja novu kolekciju Industriell koja je rezultat suradnje sa slavnim nizozemskim dizajnerom Pietom Heinom Eekom

U želji da iskušaju je li moguće masovno proizvoditi unikatne predmete, Ikea se udružila s nizozemskim dizajnerom Pietom Heinom Eekom, poznatom po osmišljavanju iznimno kvalitetnih obrtničkih predmeta i nadasve jedinstvenom drvenom namještaju. Spajajući industrijalizaciju i ručnu izradu, stvorili su Industriell, kolekciju koja ističe nesavršenosti izrade i materijala, a od početka travnja dostupna je i u robnoj kući Ikea Zagreb.

Bolje ideje i manje otpada

U pozadini najnovije Ikea suradnje nalazi se ideja stvaranja ručno rađenog namještaja dostupnog većini ljudi. Zato su Ikea i Piet za ovu kolekciju razvili nove načine obrade drveta, stakla, keramike i tekstila, a krajnji su rezultat jedinstveni proizvodi s divno nesavršenim, ljudskim svojstvima, istovremeno proizvedeni u velikim količinama i po pristupačnoj cijeni. Kolekcija Industriell teži smanjenju otpada tijekom proizvodnje, što je važan aspekt održivosti. Tako su, primjerice, police izrađene od jedne drvene ploče, a jedini ostatak je piljevina. Kreativna liderica projekta bila je Karin Gustavsson, koja kaže da su u tvrtki Ikea bili znatiželjni što Pietov pristup može značiti za nove, masovne proizvode.

  • +37
  • +34

Ikea kolekcija Industriell

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

'Cijela kolekcija Industriell slavi spajanje osjećaja nesavršene jedinstvenosti i onoga što je serijski proizvedeno', kaže Karin o suradnji s Pietom, kojeg inače nazivaju i 'neukrotivim kraljem namještaja od otpadnog drva'. 'Pokazalo se da je IKEA već razmišljala o istoj stvari - kako bi predmeti više podsjećali na ručnu proizvodnju i bili osobniji, dok bi istodobno zadržali industrijski proces proizvodnje. Kada radite s takvom tvrtkom, mnogo ulažete, ali i učite jedni od drugih', ocijenio je svoju suradnju s tvrtkom Ikea poznati nizozemski dizajner.

Ne postoje dva ista

Među Industriell kolekcijom moguće je pronaći proizvode stvorene ne samo od drveta, već i od stakla, keramike i tekstila, a svaki je proizvod zahtijevao jedinstveni pristup izrade. Tako su, primjerice, staklene čaše proizvedene dvjema različitim mašinama, što stvara zanimljivu neusklađenost, a ručni kalupi različitih oblika korišteni su za izradu keramičkih vaza. Uz Industriell stolicu, kao i stol i klupicu, u čiju je izradu utkana posebna briga i poštovanje prema drvetu bora, moguće je unijeti dašak topline u svačiji dom. Industriell tekstili, poput jastučnica i ručnika, geometrijski su nesavršeni zbog čega izgledaju kao da su ručno rađeni, a zapravo su proizvedeni u velikim količinama uz pomoć vrhunskog stroja za tkanje.

Ikea kolekcija Industriell

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ikea