IDEJA PREMINULOG OSNIVAČA

Znate li kako je nastao naziv Ikea i kako biraju imena svojih proizvoda?

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 28.01.2018 17:35
  • Objavljeno 28.01.2018 u 17:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Uđite u bilo koju od više od 400 Ikeinih trgovina diljem svijeta i naći ćete na uvijek ista imena njihovih proizvoda. Ta je ideja potekla od Ingvara Kamprada, osnivača švedskog giganta koji je preminuo u subotu u 92. godini života

Kamprad je naime bio disleksičan pa je zbog lakšeg snalaženja proizvode dao nazvati po imenima mjesta, ljudi i općenito poznatijih stvari.

I sam naziv najveće svjetske trgovine namještaja je skraćenica u kojoj su sadržani inicijali Ingvara Kamprada, kao i početna slova farme Elmtaryd na kojoj je odrastao te njegovog rodnog grada s juga Švedske - Agunaryda.

Imena gradova i mjesta u Švedskoj davana su tako satovima, posudama, zidnim svjetiljkama i okvirima za slike, dok rasvjeta još ponekad ima imena vezana uz glazbene žanrove, kemiju ili pak meteorologiju.

Predmeti vezani uz kuhanje nazvani su po začinskom bilju i namirnicama poput ribe ili gljiva, a igračkama se dodjeljuju nazivi životinja.

Posteljina Smörboll nazvana je po žutom cvijeću žabnjaku, a uz imena cvijeća kod posteljine i jastuka koriste se i imena drugih biljaka, ali i dragulja.

Vrtni namještaj nazvan je prema švedskim otocima pa tako je tako švedski otok Gullholmen naziv posudio pletenoj stolici.

  • +102
  • +99

Ikeina blagdanska kolekcija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Nazivi švedskih zaljeva, rijeka i jezera rezervirani su za nazive stvari koje koristimo u kupaonici pa tako ruke možete prati koristeći Limmaren, dozator sapuna nazvan prema jezeru.

No nisu samo švedski nazivi rezervirani za Ikeine proizvode. Tepisi iz njihove ponude nazvani su po gradovima u Danskoj, a naziva norveških gradova Malma i Osla pronaći ćete na Ikeinim krevetima. Imena norveških gradova i mjesta koriste se i za garderoba i namještaj u hodniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!