BITNA JE PREVENCIJA

I dečki sve više izloženi nasilju u vezama

24.03.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Nasilje u mladenačkim vezama sve je prisutnije kod nas, no u sprečavanju te pojave od koristi može biti rad s mladima u interaktivnim radionicama kakve su se održavale u trećim razredima srednjih škola, zaključeno je na skupu Prevencija nasilja u mladenačkim vezama održanom u Zagrebu

Prema riječima predsjednika Društva za psihološku pomoć Deana Ajdukovića, istraživanja su pokazala da je velik broj mladih u dobi od 16 do 17 godina iskusio ili počinio nasilje u bliskoj partnerskoj vezi. To je u skladu s rezultatima svjetskih istraživanja po kojima mladi u 85 posto slučajeva potvrđuju da su bili nasilni i svjesni da to nije dobro. 

Dodao je i da mladi često umanjuju probleme u vezama, a nerijetko su djevojke te koje prebacuju svu krivnju na sebe.

'Za mlade je to jedna sasvim nova situacija. Oni vide da im nešto ne odgovara u vezi, no to nisu skloni označiti kao nasilje, stoga je vrlo važno prepoznati znakove. Djevojke su, primjerice, sklone sebi pripisati nasilno ponašanje, npr. da su same krive što su dobile pljusku ili čak misle da je ljubomora znak ljubavi. Zato je važno s mladima razgovarati o takvim oblicima ponašanja te ih educirati kako da se zauzmu za sebe. Prevencijom nasilja u mladenačkim vezama pozitivno utječemo i na kasnije obrasce ponašanja jer se pokazalo da su nasilnici u obitelji još u mladosti pokazali takve oblike ponašanja, odnosno otkrili svoje pravo lice', rekao je D. Ajduković.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs ocijenio je da je to vrlo dobar program koji prvi put učenicima u vrlo osjetljivoj dobi razvoja otvara vidike kad se izgrađuju za budući život.

Podaci su pokazali da djevojke i dečki trećih razreda srednje škole podjednako ne razlikuju znakove nasilja u vezi, no dečki su u većem broju spremni postaviti granice kad se radi o osobnoj slobodi u vezi. Gotovo 85 posto mladih doživjelo je neki oblik nasilja u vezi.

Zanimljivo je da dečki posljednjih nekoliko godina doživljavaju sve više nasilničkog ponašanja od strane svojih partnerica, što su pokazala mnoga istraživanja, a ovakav je trend i kod nas sve prisutniji. S tim je u skladu i ocjena pripadnica ženskog spola da su puno sklonije i same nasilničkog ponašanju.

Nasilničko ponašanje najčešće je psihičkog karaktera, a potom slijede fizičko i seksualno nasilje.

Svrha provođenja preventivnog programa je suzbijanje nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama s konačnim ciljem smanjivanja nasilja u obitelji.

Zanimljivo je da je u ovim radionicama u kojima je u godinu dana sudjelovalo 4.800 učenika u 65 stručne škole i gimnazije u 37 gradova Hrvatske, sudjelovalo i 90 studenata, a tijekom radionica učenici trećih razreda srednje škole razjašnjavaju svoja često pogrešna mišljenja o tome što je sve nasilje u njihovim partnerskim vezama, osvijeste vlastito iskustvo trpljenja i činjenja nasilja u svojoj ljubavnoj vezi, povećavaju vještinu sprečavanja i prekidanja nasilnih obrazaca ponašanja te traženja pomoći u slučaju potrebe.

Preventivni program razvijen je u suradnji s nizozemskim stručnjacima, a provodi se uz potporu ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje te Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Financira ga MATRA, program nizozemskog ministarstva vanjskih poslova, a sufinancira grad Zagreb i usklađen je s vladinom Nacionalnom strategijom borbe protiv nasilja u obitelji.