INDEKS SREĆE

Hrvati su optimistični u pogledu budućnosti

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2011 15:39
  • Objavljeno 05.04.2011 u 14:20
muškarac žena sreća zadovoljstvo par

muškarac žena sreća zadovoljstvo par

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Hrvatski su građani optimisti u pogledu budućnosti i sretniji su od okoline u kojoj žive jer na njih utječe cijeli niz subjektivnih komponenti, pokazuju posljednji podaci iz istraživanja kvalitete života Nacionalnog indeksa sreće (NIS) koje provode magazin Banka, Hendal i Allianz

U veljači su hrvatski građani iskazali optimistično gledanje u budućnost, bili su i dalje vrlo zadovoljni svojim zdravljem, osobnim

razvojem i socijalnom okolinom, radnom i školskom okolinom, nešto su manje zadovoljni pristupom osnovnim potrebama, a najmanje trenutačnom životnom situacijom i državom.

Rezultati istraživanja pokazuju da je emotivno stanje (60,1 bod) ispitanika dobilo više ocjene od zadovoljstva trenutnom životnom situacijom (52,7 bodova), što ne iznenađuje jer procjena životne situacije uključuje različite teškoće u svakodnevnom životu koje se mogu, ali i ne moraju, neposredno odraziti na osjećaje.

Procjena zadovoljstva životom u budućnosti porasla je u mjesec dana za 1,1 bod, tako da su procjene buduće situacije više od procjena trenutačne situacije za skoro 8 bodova, što znači da su hrvatski građani unatoč teškoćama optimisti. Svoje zdravlje (81,9 bodova) građani unatoč mjesečnom padu od 1 boda i dalje procjenjuju vrlo dobrim, a radna ili školska okolina također je procijenjena relativno visoko i među svim komponentama NIS-a nalazi se odmah ispod procjene zdravlja (70,8 bodova).

Pristup osnovnim potrebama procijenjen je relativno dobrim, ali ima tendenciju opadanja (od 60 na 59,6 bodova). Najlošije je procijenjena raspoloživa količina novca za 'male luksuze' (oko 46 bodova), a najbolje dostupnost i kvaliteta pitke vode (oko 74 boda) te susjedstvo (oko 72 boda).

Ekološko ponašanje iz mjeseca u mjesec opada i na najnižoj je razini u odnosu na ostale komponente. Međutim, ekološko ponašanje ne utječe na emotivno stanje, tj. razinu sreće građana. Zadovoljstvo osobnim razvojem i socijalnom okolinom relativno je visoko procijenjeno (68,2 boda) i čak je u blagom porastu (za 0,4 boda). Pritom su građani najzadovoljniji svojom obitelji i prijateljima (oko 84 boda), a najmanje državom (ispod 50 bodova).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi