LJEPOTE LIJEPE NAŠE

Hrvati nezadovoljni cijenama na Jadranu

02.10.2009 u 15:08

Bionic
Reading

Hrvati su ponosni na prirodne ljepote svoje zemlje i jako ih cijene, ali krive državu i same sebe jer smatraju da ne čine dovoljno za njihovu zaštitu i promociju. Takav stav građana Hrvatske otkrilo je istraživanje austrijske internetske agencije za istraživanje tržišta MindTake koje je provedeno u rujnu

Istraživanje pokazuje da je u posljednjih deset godina, gotovo devet od 10 Hrvata za ljetne praznike biralo destinacije unutar Hrvatske. Više od polovice tu rutinu ne bi mijenjalo čak i kad ne bi imali novčanih problema. Građani Hrvatske otkrili su da bi iznajmili jedrilicu za krstarenje po otocima Jadrana ili bi otišli na uobičajeno mjesto gdje provode svako ljeto.

Dvije trećine Hrvata ima osjećaj da su prevareni te da plaćaju prevelike cijene na ljetovanju, dok svaki četvrti ispitanik želi vidjeti strožu državnu kontrolu cijena te naplaćivanje visokih kazni poduzetnicima koji krše pravila.

'Nezadovoljstvo Hrvata prenapuhanim ili nekontroliranim cijenama prva je stvar koju smo uočili tijekom istraživanja', izjavila je Svjetlana Veseli, voditeljica istraživanja za MindTake Hrvatska. Kaže da su ljudi postali oprezniji zbog financijske krize, reduciranih kućnih budžeta i nesigurnosti u očuvanje radnog mjesta. Međutim, većina ih je ipak ljuta jer smatraju da ih iskorištavaju pohlepni poduzetnici te da država potom pitanju ne čini ništa.

Više od polovice ispitanika preferira privatni smještaj, dok gotovo četvrtina koristi smještaj u svojem vlasništvu ili smještaj kod prijatelja ili rodbine. Otkriveno je i da više od 75 posto Hrvata na ljetovanje odlazi vlastitim automobilom, dok ostali koriste javni prijevoz.

U odabiru najljepšeg hrvatskog otoka ispitanici su se odlučili za Brijune, a najljepša im je plaža Zlatni rat na Braču. Od stranih gostiju najviše bi voljeli vidjeti više Nijemaca i Skandinavaca.