OPASNE POSLJEDICE

Hrvati među većim potrošačima antibiotika

tablete antibiotici

tablete antibiotici

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U Europi se 18. studenog obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima. Hrvatska se ubraja u zemlje s velikom potrošnjom, s time da se više od 90 posto troši ambulantno, a ostalo u bolnicama

U Nizozemskoj se, na primjer, popije 12 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Hrvatskoj 22. Rekorderi su Grci sa 40 dnevnih doza. Važno je, ističu u ZJZ-u, racionalno uzimati antibiotike, nikako bez konzultacije s liječnikom.

U državama u kojima se propisuje malo antibiotika bakterije su sačuvale osjetljivost na njih i liječnici imaju na raspolaganju širok raspon lijekova za liječenje teških infekcija.

'Nasuprot tome, u zemljama u kojima se troši puno antibiotika, u koje se uubraja i Hrvatska, bakterije su u visokim postocima otporne na razneantibiotike', upozorava Marina Payerl-Pal, voditeljica mikrobiološkoglaboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Problem rezistentnosti bakterija sve je veći, dodaje, i pojavljuju se sojevi istovremeno otporni na nekoliko različitih skupina antibiotika. Još gore, neke su postale otporne na sve raspoložive antibiotike, što zna dovesti i do smrtnih ishoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi