SEKSUALNE NAVIKE

Hrvati i Srbi žele više spontanog seksa

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 17.06.2009 10:11
  • Objavljeno 17.06.2009 u 09:38
seks par muškarac žena

seks par muškarac žena

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Građani Hrvatske vole seks i smatraju ga važnim dijelom veze. Većina ih je zadovoljna seksualnim životom, ali bi ipak voljeli imati češće seksualne odnose, pokazalo je istraživanje o seksualnim navikama Hrvata, Srba i Južnoafrikanaca

Tijekom istraživanja tri posto Srpkinja i četiri posto Južnoafrikanki reklo je da ljubav ne vodi nikada, ali takav odgovor nije zabilježen među Hrvaticama.

Rezultati istraživanja koje je provela tvrtka Bayer Schering Pharma pokazuju da više od 80 posto muškaraca iz Hrvatske prepoznaje seks kao važan dio veze, a takav stav ima i 76 posto Hrvatica. Za 74 posto južnoafričkih muškaraca i 72 posto žena seks je važan dio odnosa, bez obzira na duljinu veze, dok je u Srbiji seks važan za 62 posto muškaraca i 53 posto žena u vezi. Ipak, najmanji postotak Hrvata prekinulo bi vezu da je seks dosadan.

Spontani ljubavni odnosi važni su za više od 70 posto Hrvata. Slijede Srbi s više od 60 posto i Južnoafrikanci s 56 posto. Srbi se najmanje slažu s idejom da je seks zabava, a Hrvatice smatraju da je za dobar seks s novim partnerom potrebno

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Većina Hrvatica i Hrvata seks doživljava kao važan dio veze

neko vrijeme.

Kada je riječ o povjeravanju intimnih želja partnerima tada su Srbi otvoreniji od Hrvata, a u pogledu zadovoljstva seksualnim životom među muškim dijelom ispitanika prednjače Srbi - njih 64 posto u potpunosti je zadovoljno seksualnim životom, slijede Hrvati sa 61 posto i Južnoafrikanci sa 59 posto. Među ženama je situacija nešto drugačija – seksualnim životom u potpunosti je zadovoljno 61 posto Hrvatica i Južnoafrikanki, a najmanje Srpkinja – 57 posto.

Češći seks želi najviše Hrvata - 66 posto muškaraca i 44 posto žena. U Srbiji bi ga češće voljelo upražnjavati 60 posto muškaraca i 44 posto žena, a u Južnoafričkoj Republici 63 posto muškaraca i čak 51 posto žena.

U Hrvatskoj 4 posto muškaraca i 2 posto žena svakodnevno upražnjava seksualne odnose, dok je u Srbiji taj postotak nešto veći. Zanimljivo je da tri posto ispitanih Srpkinja i četiri posto Južnoafrikanki tvrdi da ljubav ne vodi nikada, a takav odgovor među Hrvaticama nije zabilježen.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici za svoje seksualne odnose najradije odabiru večernje i noćne sate. Prosječno trajanje seksualnog odnosa za najveći broj ispitanika iz Hrvatske i Srbije traje između 21 i 30 minuta, dok za najviše Južnoafrikanaca prosječni seksualni odnos traje – do 10 minuta.

Tijekom jednog neprekinutog seksualnog odnosa 69 posto Hrvata doživi jedan orgazam, kao i 60 posto Hrvatica. Rezultati u Srbiji neznatno se razlikuju, dok u JAR-u 43 posto muškaraca i 37 posto žena tijekom istog odnosa orgazam doživi jednom. Kada je riječ o poboljšanju seksualnog života, ispitanici se slažu da su za to potrebni češći seksualni odnosi, više inicijative i spontanog seksa. Zanimljivo je da je za veliki broj muškaraca i žena iz svih ispitanih zemalja seks bolji kad ih se - nagovori.

Erektilnu disfunkciju, pokazuje istraživanje, u svim zemljama ponajviše uzrokuju stres na poslu i dnevne obaveze, zatim fizički umor te izostanak strasti i problemi u vezi. Srbi i Hrvati uzrokom disfunkcije češće smatraju probleme u vezi, nego nedostatak partnerove želje, dok je u JAR-u situacija obrnuta – više ispitanika smatra da disfunkciju uzrokuje nedostatak želje kod partnera, nego problemi u vezi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!